sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Piparkakkutaikina kertaa kaksi

Meillä aloiteltiin joulun odotus yhdessä leipoen pipareita. Kyllä itsetehdyt voittaa kaupan taikinat mennen tullen, mutta piparkakkutalon teossa luotan kyllä kaupan taikinoihin. Olipa kiva kaivaa esiin piparimuotit ja nauttia pipareiden ihanasta tuoksusta.

Tässä kaksi ohjetta joista toinen on "vaaleiden" piparien ohje. Laitoin siihen aika reilusti kanelia ja niistä tuli aika tummia. Maultaan ne eroaa toisistaan aineiden osalta kun toiseen tulee vaaleaa siirappia ja toiseen tummaa. Herkullisia tuli molemmista, mutta minä tykkäsin enemmän "vaaleista" :)





Vaaleat Piparit

200g voita
2 kananmunaa
2,5dl sokeria
1 tl soodaa
1 dl vaaleaa siirappia
0,5 dl kermaa (ruokakerma, kuohukerma tms.)
 n.8dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl pomeranssikuorta
1 tl neilikka

Sulata voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Anna jäähtyä ja lisää sitten kananmunat. Lisää seokseen kerma. Sekoita joukkoon jauhot ja  kun taikina hieman irtoaakattilan reunoilta niin on jauhoja tarpeeksi. Anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään. Leivo pipareiksi.




Perinteiset piparit tein tähtimuotilla



Perinteiset Piparit

125g voita
1 dl sokeria
3/4 dl tummaa siirappia
1,5 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl jauhetta kardemummaa
ripaus jauhettua kardemummaa
ripaus jauhettua neilikkaa
1 muna
4-4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa

Sulata voi, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa. Lisää jäähtyneeseen seokseen kananmuna ja jauhot. Älä sekoita liikaa.  Anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli. Kauli taikina jauhotetulla alustalla muutaman millin paksuiseksi levyksi. Ota muotilla pipareita pelille.´ja paista toiseksi ylimmällä tasolla 200 asteessa noin 7 minuuttia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti