maanantai 13. toukokuuta 2013

Sacher kakku

Sacherkakku sopii tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Tällä kakulla juhlittiin äitienpäivää. Sacherkakkuun toin herkkyyttä kermaruusulla. Ohjeen löysin Ahonlaita-blogista joka oli juuri sopiva 20cm vuokaan. Ohje oli muutenkin lähellä koulusta saamani ohjeen kanssa, mutta oli sopivasti pienennetty.

Sacherkakku on yksi tunnetuimpia kakkuja ja varsinainen alkuperäinen ohje on salainen. Variaatioita riittää siis ja tässä yksi sellainen.






  • 130g voita
  • 45g sokeria
  • 100g keltuaisia
  • 120g sulaa tummaa suklaata
  • 100g valkuaisia
  • 100g sokeria
  • 120g vehnäjauhoja
  • 5g vaniljasokeria
 Vaahdota voi ja sokeri (45g) kuohkeaksi vaahdoksi.

Sulata suklaa muoviastiassa kuumassa vesihauteessa tai varovasti mikrossa sulatusteholla
Lisää keltuaiset ja sula suklaa voivaahtoon. Vatkaa valkuaiset ja sokeri (100g) lähes marenginkovaksi vaahdoksi ja lisää massaan varovasti sekoittaen. Lisää viimeiseksi siivilöidyt jauhot varovasti käsin sekoittaen.


Nostele taikina voideltuun ja (korppu)jauhotettuun vuokaan (tämä taikina riittää halkaisijaltaan n. 20cm kokoiseen vuokaan) ja nostele taikinaa keskeltä reunoille, tämä ehkäisee kakun ylimalkaisen kohoamisen keskeltä.
Paista uunin alatasolla 170 asteessa n. 50min..


Jäähdytä pohja ja leikkaa kahteen tai kolmeen osaan. Lisää kakun väleihin aprikoosimarmeladia. Päällystä kakku kauttaaltaan ohuella kerroksella aprikoosimarmeladia, kakku tulisi jo tässä vaiheessa tehdä mahdollisimman tasaiseksi pinnaltaan.
Jos aprikoosimarmeladi tuntuu liian paksulta levittää siloisesti, voi sitä ohentaa vedellä, kiehauttamalla kattilassa esim. 100g aprikoosimarmeladia, 1rkl vettä ja 1tl sitruunamehua. Anna kuplahtaa ja jäähdytä hieman.
Aprikoosimarmeladin levittämisen jälkeen kakku kannattaa laittaa jääkaappiin suklaakuorrutuksen valmistuksen ajaksi, ja ilman kupua. Näin kakun pinta ehtii hetken kuivahtaa ja suklaalla kuorruttaminen sileästi on hieman helpompaa.
Suklaakuorrutus:
  • 200g tummaa suklaata
  • 1,5dl kermaa
Kiehauta kerma kattilassa ja anna sen jäähtyä hieman. Lisää paloiteltu suklaa kerman joukkoon ja sekoittele hiljalleen kunnes suklaa on sulanut kermaan. Tässä vaiheessa voi vielä lisätä halutessaan nokareen voita. Suklaan ja kerman sekoittelu tulisi tehdä esim. lastalla, vispilää ei ole hyvä käyttää ettei kuorrutteeseen tule turhia ilmakuplia.

 



Ohje Ahonlaita blogista. Kiitokset siis sinne!

6 kommenttia:

  1. Onpa kivan näköinen kakku! Sacher kakku on ollut itsellä jo pidemmän aikaa mietinnän alla. Ehkä joku päivä suunnitelmat toteutuu :)

    VastaaPoista
  2. On se vaan niin hyvää..ja paranee vanhetessaan!

    VastaaPoista
  3. Tosi kaunis kakku ja sileän pinnan olet saanut :) Ja kaunis käsiala!

    VastaaPoista
  4. Miten tollanen kermaruusu pursotetaan? :)

    VastaaPoista
  5. Ajatuksissa on tehdä tutoriaali/vaihekuvat aiheesta kunhan saan aikaa siihen..

    VastaaPoista