keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Kinkkuvoileipäkakku

Syntymäpäivän kunniaksi tein myös pitkästä aikaa voileipäkakkua. Hyvin tutulla ja varmalla reseptillä mentiin ja hyväähän tuo taas oli.

Aloin miettimään voileipäkakun syntyä ja sitä onko muualla tälläistä herkkua ollenkaan. Suomessa on voileipäkakkujen reseptejä alkanut näkymään 1960-luvulla. Nimellä "sandwich cake"löytyy ohjeita samantapaisista voileipäkakuista muualtakin. Ruotsissa taas tunnetaan voikkari nimellä "smörgåstårta"ja Estoniassa "võileivatort". Tanskalaiset herkuttelevat kuuluisalla "Smörrebröd:llä"ja termillä "sandwich loaf" löytyy mm. Wikipedian artikkeli, jossa kerrotaan voileipäkakun olleen suosittu tarjottava Yhdysvalloissa viime vuosisadan puolivälissä. Kyllä muuallakin osataan, mutta meillä on varmasti maukkaimpia ;)



 
 
12-15 palaa vaaleaa paahtoleipää
tumma leipää saaristolais tms. pohjalle
 
 
Kinkkutäyte:

350g ylikypsää palvikinkkua (kokonainen)
250g kinkkusuikaletta
1 prk creme Fraicea
200g tuorejuustoa
mustapippuria

Kasvistäyte:

1 pkt tuorejuustoa aurinkokuiv.tomaatti
10cm pala kurkkua
1 pieni paprika
1/2 prk creme fraice
(fetajuustoa)
aromisuolaa
mustapippuria

Kuorrutus:

1 pkt creme fraicea
2 dl vatkattua kermaa
aromisuolaa

Kostutus:

Lihalientä 3-4 dl

Kakusta tulee korkeahko ja se riittää ainakin 15 syöjälle.

Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Kiehauta lihaliemi ja anna jäähtyä. Valmista kinkkutäyte silppuamalla tehosekoittimessa ylikypsä palvikinkku. Tarkoitus olisi saada kinkku tahnamaiseksi jolloin maku tulee hyvin esille. Voit laittaa creme fraisen tässä vaiheessa sekaan. Lisää myös tuorejuuto ja kinkkusuikale sattumiksi. Mausta. Valmista kasvistäyte pilkkomalla kasvikset pieniksi suikaleiksi tai kuutioiksi. Sekoita joukkoon murennettu feta jos sitä haluat käyttää. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Vuoraa vuoka 24x24 neliönmallinen leivinpaperilla ja laita tumma leipä pohjalle ja kostuta. Lisää puolet kinkkutäytteestä ja tasoita pinta. Laita vaaleat leipäviipaleet päälle ja kostuta. Lisää kasvistäyte ja tasoita. Asettele vaaleat leipäsiivut päälle ja kaada kinkkutäyte päälle. Laita vielä päällimmäiseksi vaaleat leipäviipaleet ja kostuta. Laita hyvin peiteltynä jääkaappiin odottamaan koristelua seuraavaan päivään.

Kuorrutusta varten vaahdota kerma ja lisää creme fraice ja mausta. Levitä kakun päälle ja reunoille. Itse töpöttelin tuon reunan lastalla rosoiseksi.



Muutamia vinkkejä:

- Käytä laadukkaita raaka-aineita
- Muista hygienia, voileipäkakkua kun ei paisteta joten kuten muutkin konditoriatuotteet ne ovat herkkiä pilaantumaan.
- Täytä kakku edellisenä päivänä, maut tasaantuu ja kakku on helpompi koristella
- Huomioi koristelussa kakun leikattavuus.
- Kakun voi pakastaa.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen kakku! Ja onnea syntymäpäivän johdosta Maarit :)
    Itse olen myös pitänyt tärkeänä tuota leikattavuutta ja siksi laitan salaatinkin aina pieninä ja ohuina paloina kakun päälle. Voileipäkakkuja tulee muuten tehtyä aivan liian harvoin vaikka ovat niin herkullisia!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Taru!!! :) Voileipäkakut on kyllä niin hyviä! Tuo leikattavuus on ainakin helppo toteuttaa siinäkin mielessä kun vähempi on parempi nykyään voikkareissa..Ennen ne tursusi vähän liikaakin koristeita..toisaalta taas..onhan se kiva kun päälläkin on vähän enemmän syötävää kuin taiteellisesti aseteltu tillinoksa :)

    VastaaPoista