torstai 27. maaliskuuta 2014

Vaniljakreemi

Olettekos te seuranneet Suomen paras leipomo sarjaa? Itse olen (tietysti) joka jakson katsonut ja sielä eräässä jaksossa Hans Välimäki heitti mielestäni hyvän "haasteen"leipomoille itse tehdystä vaniljakreemistä. Mitä jos leipomot tekisivät sitä enemmän itse ja voitaisiin kilpailla kenellä on se paras kreemi tuotteissa. Usein käytetään harmi kyllä sitä valmista kreemijauhetta. Mutta mitä arvostetaan ja mistä halutaan maksaa...

Koulussa en muista, että kertaakaan olisi keitetty vaniljakreemi alusta alkaen vaikka reseptejä löytyy kyllä useampaakin. Koulu valmistaa työelämään ja realiteetti on se ,että lähes joka leipomossa on valmiit jauheet käytössä. Valmiin kreemin käyttö on minusta joissain tapauksiisa ihan hyvä juttu, enkä sulje sitä ollenkaan kokonaan pois, mutta onhan itse tehty huomattavasti maukkaampaa. Yhdessä leipomossa missä olin töissä kreemi keitettiin kakkuihin. Se oli mukavaa hommaa kun aina sai pelätä sitä pohjaanpalamista. Ja kyseessä ei ollut muutama desi vaan monta litraa. Kääk!

Tässä oma vaniljakreemi reseptini:

3,5 dl maitoa (punaista)
1 vaniljatanko
3/4 dl sokeria
5 keltuaista
3/4 dl maissitärkkelystä
1 rkl voita

Mittaa kaikki aineet paitsi voi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun kreemi alkaa paksuuntua niin ota kattila liedeltä ja lisää voi. Vatkaa tasaiseksi. Kaada kreemi kulhoon.

Kreemi on uuninkestävä.
 

Käyttövinkkejä:

- Diblomaattikreemi 50/50 kreemiä ja vatkattua kermaa kakkuihin ja kääretorttuihin täytteeksi.
- Pulliin ja pitkoisin täytteeksi.
- Tuulihatun täytteeksi.
- Murokuppien täytteeksi.

9 kommenttia:

 1. Ihanaa! Pitäisi joskus testata tämä sinun resepti. On tosiaan niin helppo käyttää sitä jauhetta, vaikka satavarmasti itsetehty on maukkaampaa. Oon silti tykästynyt jauheesta tehtyyn diplomaattikreemiin. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeesta! On varmasti parempaa. Täytyy kokeilla joskus.

  VastaaPoista
 3. Täytyy tunnustaa, että mä en oo koskaan itse keittänyt kreemiä! Monesti ollut kyllä mielessä, että pitäs.. Jospa nyt tällä sun ohjeella sais aikaseks! Ja ei mekään koulussa koskaan tehty vaniljakreemiä alusta lähtien, mutta nyt kun aattelen niin kyllä siellä oikeesti pitäs se opettaa! Vaikka ei koskaan työelämässä tuliskaan vastaan, niin olispa ees sen kerran tehnyt. Toinen mitä ei koulussa koskaan tehty, oli tuulihatut. Erikoista sekin... Terv, Laura :)

  VastaaPoista
 4. Onpa kyllä jännä , ettei teillä koulussa tehty tuulihattuja..mutta oikeastaan eipä ole juuri työelämässäkään tullut vastaan. Joskus valmiista jauheesta tehty" koiranluita" :)

  Mai: Ole hyvä! Kokeile joskus :)

  Leena-Muori: Jos testaat niin tuuthan kertomaan mielipiteesi :)

  VastaaPoista
 5. täydellistä! tästä tulee varmasti juttua mun blogiin seuraavaan kakkupostaukseen :) Oon niin kaivannu tätä reseptii.

  VastaaPoista
 6. Mä oon tehnyt mut en muista millä ohjeella , mutta kannatan ehdottomasti itse tehtyä enkä puolivalmiita, ja tämä kreemiresepti lähtee nyt kokeiluun ja myös mun arkistoon. Ja huomaan aina vaan palaavani tälle Lempikakku sivustolle joten taidan linkittää tämän myös omaan blogiini, niin löydän tänne joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä Irma :)
   t.Maarit

   Poista
 7. Minä tein jotain väärin.. Kun voi ei sekoittunut joukkoon kunnolla ja kreemi ei pysynyt kasassa. Mitä tein väärin?

  VastaaPoista
 8. Sen kuuluu paksuuntua kattilassa ennen voin lisäämistä. Sitten voi ja se sulaa kuumaan kreemiin. Sitten pois levyltä. Jäähtyessään jähmettyy lisää.. Osaatko kertoa vielä mikä olisi voinut mennä pieleen niin saataisiin syy selville..Paksuuntuihan kreemi kunnolla ts.maissitärkkelys suurustaa eli keititkö liian vähän aikaa..?
  t.Maarit

  VastaaPoista