maanantai 23. toukokuuta 2016

Asiaa kukkamassasta

Kuten jo aiemmin kerroin olen tässä kevään ja kesän aikana päättänyt panostaa enemmän koristeiden tekoon ja kyllä niitä on tässä syntynytkin..muiden töiden lomassa. Kävin aiemmin kakkukurssikiertueella ja vaikka langoitettujen kukkien teko on edelleen jäänyt taka-alalle niin sain sieltä kuitenkin hyviä vinkkejä sokerimassakukkien tekoon.

Kokeilin pionin tekoa pitkästä aikaa ja vieläkin olisi saanut olla ohuemmat terälehdet ja irtonaisemmat lehdet. Langoitetuissa kukissa tätä ongelmaa ei pääse syntymään ja kyllähän ne on tosi kauniita. Kenties lomalla ehdin paneutua tähän vielä uudestaan.Kakkukurssikiertueella tehty langoitettu pioni

Jaan teille muutaman vinkin jonka olen itse kokenut hyödylliseksi.
Kukkamassa:
Kukkamassa poikkeaa kaulinta ja sokerimassasta. Se on kehitetty nimen omaan kukkien ja koristeiden tekoa varten. Se kuivuu nopeasti ja sen saa kaulittua hyvin ohueksi jonka jälkeen sitä voi hyvin työstää eikä se repeä helposti. Näin saa kevyempiä ja luonnollisemman näköisiä kukkasia. Olen kokeillut pionien ja auringonkukkien tekoa siten, että sekoitin tavallista Dr.Oetkerin valkoista massaa ja kukkamassaa noin 50/50. Tästä sain mielestäni hyvän massan vähän hitaampaan kukkien työstöön. 

Kukkien teko on vähän sellaista välineurheilua joskin monet tavallisemmat muotit käy ihan hyvin kukkien tekoon kun vähän käyttää luovuutta. Sydän muotti on hyvä terälehtiin kun sydämen puolittaa ja ohentaa. 

Kukkamassaa saa myös värillisenä, mutta värjääminenkin onnistuu pastaväreillä.. Ennen käyttöä massa kannattaa pehmittää hyvin käsissä. Siis todella pyöritellä sormissa kunnes siitä tulee purkkamaista ja elastista. Älä kauli liian suurta palaa kerralla koska massa tosiaan kuivuu äkkiä. Säilytä avattu paketti vaikkapa minigrip pussissa ja sen jälkeen vielä tiiviissä ämpärissä. Itsellä on orthex merkkinen sanko massojen säilytykseen.

Yksi ihan ykkösväline kukkien ja muun tekoon on lyhyt pieni kaulin. Iso kaulin on kömpelö käytössä ja olenkin käyttänyt paksua lasikuppia tähän tarkoitukseen. Tällainen lyhyt sokerimassalle soveltuva kaulin on ostoslistalla. ja löytyy leivontatarvikeliikkeistä. 


Aloittelija voi olla melko sekaisin kaikista leivontatarvikeliikkeissä myytävistä kuorrutteista. Tässä vielä lyhykäisyydessään muista massoista.

Sokerimassa:


Tutuin kaikista kuorrutteista. Myydään eri merkkisinä ja sitä saa nykyään ihan ruokakaupoista. Sopii kakun kuorrutukseen kuten koristeiden tekoon. Jos hahmoja tehdessäsi revit hiuksia päästäsi syynä saattaa olla heikkolaatuinen sokerimassa. Kokeilemalla löydät oman suosikkisi. 

CMC jauheella saat koristeet kuivumaan nopeammin. 


Kaulintamassa:

Kaulintamassa on sokerimassaa mukavempaa työstää kakun päälle. Ainakin itse koen, että massa ei repeile samalla tavalla kuin sokerimassa. Taitaa löytyä nykyään myös marketeista. Koristeet tuntuu myös kuivuvan sokerimassaa nopeammin. Käytän itse pääosin tätä kakun kuorrutukseen.


Marsipaani:

Tutuin kuorrute joka jakaa monet maultaan. Minusta prinsessakakkua ei voi tehdä mistään muusta kuin marsipaanista. Kuitenkin vaikeampi työstää ja kaulia.

Viime kesän hääkakku pionilla ja päivänkakkaroilla1 kommentti:

 1. Sinnikäs harjoittelu ja siitä syntyvä kokemus opastaa pitkälti, kun siihen lisää
  osaajien opasteita. Kiitos tästä postauksesta!
  Terkuin n-h
  http://nami-hiiri.vuodatus.net
  http://instagram.com/namihiiri

  VastaaPoista