sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Speltti-porkkanaleipä

Leipäviikon kunniaksi tein leipää pitkästä aikaa! Speltti on runsaasti proteiinia sisältävä ikivanha vilja ja siten hiukan terveellisempää kuin esimerkiksi vehnä. Se tuo hyvää makua leivonnaisiin, mutta spelttijauhot on sitkoltaan heikompaa kuin vehnä joten ensimmäisiin kokeiluihin kannattaa korvata vain osa venhäjauhosta speltillä. Spelttitaikina vaatii hieman pidemmän vaivauksen ja nostatuksen kuin vehnätaikina. Myös uuninlämpö voi olla alhaisempi ja paistoaika pidempi. Eikä ole huono idea tehdä spelttileipä vuokaan. Leipomolla se tehtiin vallan siihen juuri tuon taikinan löysyyden takia. Tässä kokeilin siis puolikarkeaa spelttijauhoa ja seuraavaksi pitää ottaa kokeiluun tuo täysjyväspelt myös.

Tässä reseptissä on käytetty esitaikinaa. Juurta se ei toki korvaa, mutta tekee leipään sen hieman paremman lisän..makua ja aromia.


Esitaikina:

5dl vettä
6 dl jauhoja (vehnäjauhoja ja puolikarkeaa spelttijauhoa)
2 rkl siirappia
3/4 osa hiivaa (50g paketista)

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja siirappi. Anna käydä 30-90 minuuttia kunnes esitaikina kuplii.
Lisää loput taikinan aineet:

1,5 dl Porkkanasose
1 tl suola
0,5 dl öljyä
puolikarkeaa spelttijauhoa
puolikarkeita vehnäjauhoja


Taikna saa jäädä löysähköksi. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia ja anna levätä 10 minuuttia. Laita taikina levon jälkeen esim.nuolijaa apuna käyttäen kahteen 1,5l vuokaan nousemaan. Anna nousta n.puoli tuntia. Sihtaa hieman vehnäjauhoja päälle ja laita uuniin.

Paista 180 asteessa alkaen puolesta tunnista eteenpäin kunnes leipä on kypsä.Valitse oikea jauho! Täysjyväspeltistä pullat ei onnistu..

Täysjyväspelt Sämpylä/leipätaikinaan
Puolikarkea spelttijauho pullat, piiraat..
Spelttihiutaleet Sämpylä/pullataikina taikinaa rikastuttamaan..
Spelttihelmet
Mannaspelt
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti