tiistai 15. tammikuuta 2013

Kakun koristelu- Tasapaino

Tämä tutoriaali on jatkoa aikaisemmalle sommittelu tutoriaalille.

Kakkujen koristelussa vain mielikuvitus on rajana. On monesti makuasia kuinka kakun koristelee tai ehkä tilaaja on halunnut kakusta erityisen runsasta tai pelkistettyä. Kakun voisi ajatella olevan suurissa juhlissa kuten häissä helposti leikattava (käytännöllisyys) ja tämä kannattaa ottaa huomioon myös esim. marsipaanikoristeissa. Perussäännöistä saa apua kakun koristeluun ja suunnitteluun ja kun perusasiat on hallussa niin mielikuvitustaan pääsee vapaasti toteuttamaan.

Tasapaino on kakun sommittelun keskeisimpiä seikkoja. Tasapainotekijät voidaan jakaa kolmeen osaan:

- Näkyvä tasapaino
- Piilotasapaino
- Epätasapaino

Tasapainolla ei ole suoraa yhteyttä koristeiden muotoon tai kokoon, vaan niiden merkittävyyteen. Esimerkiksi tasapaino voi syntyä sommittelun toisessa reunassa olevien suurten ruusujen ja toisessa reunassa olevan nimilaatan kanssa.



Näkyvä tasapaino saavutetaan kun koristeet on asetettu siten, että niillä on kaikilla yhtä vahva vaikutus kokonaisuuteen. Symmetrinen koristeiden asettelu edustaa puhtainta näkyvää tasapainoa.

NÄKYVÄ TASAPAINO


 Sommittelun piilotasapaino tarkoittaa, että yhtä isompaa painotekijää vastaa kaksi tai useampi pieni painotekijä. Piilotasapainoinen kakku on epäsymmetrinen, mutta kuitenkin tasapainoinen.

 PIILOTASAPAINO

 Silloin kun kakun sommittelu painottuu ainoastaan toiselle puolelle kakkua puhutaan epätasapainosta.

 EPÄTASAPAINO

 Päätin ottaa tähän esimerkin kakusta jossa omasta mielestäni ei ole oikein selvää logiikkaa löytynyt sommittelun suhteen eikä tasapainoakaan oikein ole. Pääpaino on isoimmassa koristeessa hevosessa vasemmalla vaikka pääosaa pitäisi esittää päivänsankari keskellä.




Materiaali koulusta saatu 2006. Kiitokset Kokkolaan Jounille!




2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä tutoriaalista, tulee varmasti tarpeeseen!

    VastaaPoista
  2. Kiva että siitä on hyötyä :) Vähän "tynkähän"tuo oli, mutta..:)

    VastaaPoista