maanantai 8. syyskuuta 2014

Hävikistä herkuksi; Tomaatti-salamijuustopiiras

Hävikkiviikkoa vietetään toista kertaa ja tänäkin vuonna haastetaan eri tahoja ja kuluttajia huomioimaan ruoan hävikkiä ja yleensäkin ruoan arvostusta. Muutaman faktan löysin kuluttajaliiton sivuilta. Esimerkiksi yhteensä laskettuna kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan 500 miljoonan euron edestä! Sivuilta löytyy erittäin paljon tietoa ja ohjeita kuinka voi vähentää jätettä ja säästää ruokamenoissa. Suosittelen tutustumaan..Ollessani koulun keittiöllä töissä näin joka päivä kuinka ruokaa meni hukkaan. Minusta olisi tärkeä löytää kanava johon voisi käyttää ylijääneet ruoat. Onneksi muistaakseni Jyväskylässä olikin kokeilu tästä..Mitähän sille kuuluu tänä päivänä..

Itse päätin tehdä juustopiirakkaa hävikkiviikon hengessä. Luulen, että en ole ainoa jonka jääkaapista löytyy juustoa keltaisilla kääreillä. Meillä ainakin on juustoa hamstrattu ja nautittu yllin kyllin. Myös hieman nahistuneet tomaatit pääsi piiraaseen.Juustona käytin siis oltermannia ja loput jääkaapissa lojuneesta emmentalraasteesta. Heitin mukaan myös salamia josta oli pussissa rippeet jäljellä.


-
n


Pohja:

200g voita
1 muna
1 dl juustoraastetta
1 tl leivinjauhetta
3dl vehnäjauhoja

Täyte:

300 g voimakkaan makuista juustoa raastettuna
(1/2-1 dl salamia kuutioituna)
1-2 tomaattia viipaloituna koosta riippuen
3  kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1,5 dl maitoa
ripaus suolaa
mustapippuria

Pilko jääkaappikylmä voi kuutioiksi. Nypi jauhot ja voi ja lisää kananmuna sekä juustoraaste. Painele piirakkavuokaan (24cm) ja esipaista 5-10 minuuttia.

Täytettä varten raasta juustonkannikat. Sekoita kaikki täyteaineet sekaisin ja kaada esipaistetun pohjan päälle. Paista 180 asteessa kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut kauniin värin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti