torstai 1. marraskuuta 2012

Kakun koristelu-sommittelu



Kakkujen koristelussa vain mielikuvitus on rajana. On monesti makuasia kuinka kakun koristelee tai ehkä tilaaja on halunnut kakusta erityisen runsasta tai pelkistettyä. Kakun voisi ajatella olevan suurissa juhlissa kuten häissä helposti leikattava ja tämä kannattaa ottaa huomioon myös esim. marsipaanikoristeissa. Kakun ulkonäkö useimmiten ratkaisee ostaako asiakas sen vai ei. Perussäännöistä saa apua kakun koristeluun ja suunnitteluun.

Erityisesti seuraavat kolme seikkaa on hyvä ottaa huomioon koristelussa:

Keveys
Koristelun tulee näyttää keveältä! Keveyteen liittyy värin oikea käyttö, koristeet ja sommittelu.

Harmonia,
tarkoittaa värien ja sommittelun sopusointua.

Tuoreus
Kakun tulee näyttää tuoreelta ja vasta valmistetulta.

Sommittelun lähtökohtana voidaan pitää sanantaa "yksinkertaisuus on kaunista". On helpompaa katsoa yksinkertaiseen kuvioon perustuvaa sommitelmaa kuin monimutkaista ja hajoavaa esitystä. Lisäksi on hyvä jos sommittelusta löytyy sen hallitseva osa joka on muita voimakkaampi.

Yksinkertaisen viivan käyttö esimerkkinä kakun sommittelussa
Yhden ainoan viivan varaan voi rakennuttaa todella tyylikkäitä sommitelmia. Seuraavassa eräiden viivatyyppien vaikutuksia.



    1. Pystysuora viiva
    Pystysuoraviiva viiva herättää ylevän ja juhlavan tunteen. Ilmenee esim. kreikkalaisissa pylväsriveissä ja kirkon torneissa.

    2. Vaakasuora viiva
    Ilmentää tyyneyden ja mietiskelyn, rauhan ja levon tunteen. Luonnossa meren ulappa tyynellä ilmalla.

    3. Vaaka-ja pystysuora
    Vaaka ja pystysuorien suuntien yhdistyessä syntyy voimakas ja huomiota herättävä sointu.

    4. Suorakulmainen viiva
    Voimaa antava vaikutus. Sen käyttö on vaikeaa, mutta onnistuessaan tulos on näyttävä.

    5. Vino viiva
    Luo liikettä sen kallistumisen suuntaan

    6. Aalto viiva
    Ilmentää liikettä ja iloa. Vaikeampi saavuttaa juhlan tunnelmaa.

Viiva voi olla spritsaus tai vaikkapa hieman kaareva jolloin tulee "pehmeämpi" vaikutelma. Viiva voi olla myös kukkaköynnös, kerma- tms. pursotus jne.

Nämä ohjeet eivät ole mitenkään rajoittavia kakun koristelussa vaan voivat olla apuna niille joilla koristelu ei automaattisesti luonnistu niin helposti. Ja kenties apuna niille joilla kakku lähtee rönsyilemään liikaakin.

Kakkujen valmiita malleja on alan kirjoissa, netissä, lehdissä sekä vaikkapa konditorialiikkeissä. Tiettyjä perussommittelumalleja voidaan kakuista löytää ja niistä seuraavaksi.

Epätasapaino
Kuva
^ Silloin kun kakun sommittelu painottuu ainoastaan toiselle puolelle. Epätasapaino edellyttää harkintaa sillä "väärin"käytettynä se antaa alastoman ja köyhän vaikutelman.

Toistuva muoto


^ Toistuvassa muodossa sama kuvio toistuu sommittelussa jolloin sommitelmallinen teho suurenee. Useat ornamentit rakentuvat toistuvan muodon vaikutelmaan.

Sommittelun voi tehdä symmetriseksi tai epäsymmetriseksi. Symmetrinen sommittelu antaa kuvan säännönmukaisuudesta. Tällöin koristelussa on huomattava että erilaiset koristeet/kuviot ovat samanlaisia ja oikeassa paikassa.

SYMMETRINEN


Epäsymmetrinen sommitelma on symmetristä vapaampi. Tämä antaa tekijälle taiteellisia vapauksia, mutta samalla taiteellisen vaatimuksen. Mikä tahansa sekasotku ei ole epäsymmetriaa. Epäsymmetriassa on huomioitava myös kakun tasapainoisuus ja siitä seuraavassa enemmän.



EPÄSYMMETRINEN
Kuva

Kontrasti
Kontrasti eli vastakohta on kuvioiden tai sommittelun täydellistä erilaisuutta. Vastakohta ilmenee esim. pitkä - lyhyt, iso - pieni, leveä - kapea jne. väreissä: musta - valkoinen. Käsitteissä: konservatiivinen - moderni, abstraktinen - jne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti