tiistai 13. maaliskuuta 2012

Sitruunatorttu

Tämä torttu on muhinut mielessä pitkään ja tein sitä sitten viikonlopun herkutteluun. Oli todella hyvää varsinkin jos tykkää sitruunasta. Päällinen on hieman kuoppainen luultavasti siksi koska kaapissa oli vain kolme kananmunaa ja korvasin yhden pelkällä valkuaisella. Tämä torttu on todellinen ranskalainen klassikko josta on paljon eri versioita ja tässä omani johon sekoitin kaksi reseptiä mielestäni ihan onnistuneesti.


 pohja:

150 g huoneenlämpöistä voita
140 g tomusokeria
6 kananmunan keltuaista
360 g vehnäjauhoja

Vaahdota notkistettu voi ja tomusokeri yleiskoneessa. Lisää keltuaiset yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lopputuloksena pitäisi olla täysin tasainen, vaaleankeltainen tahna.
Lisää ⅔ jauhoista nopeasti sekoittaen, varo sitkoa! Lisää loput jauhot nopeasti käsin. Huom! Mitä vähemmän työstät taikinaa, sen parempi, mutta muista, että lopputuloksen on silti oltava täydellisen tasainen.
Kauli taikina valmiiksi kauttaaltaan tasaiseksi ja laita kaulittu levy jääkaappiin 20 minuutiksi odottamaan. Laita taikina vuokaan vasta sen jälkeen ja vielä kerran 20 minuutiksi jääkaappiin jäähtymään ja odottamaan.
Pohja paistetaan ensi valmiiksi, 13–17 minuuttia 160 asteessa

 Täyte:

3 sitruunaa
4 munaa
200 g tomusokeria
2-3 tl vaniljasokeria
1,5 dl kermaa

Raasta sitruunoiden kuori ja purista mehut. Vatkaa munat ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoita sitruunan kuoriraaste, mehu ja vaniljasokeri munasokerimassaan. Sekoita joukkoon vielä kerma. Kaada täyte vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 min, kunnes täyte on hyytynyt.

Pinnan voi koristella sihtaamalla tomusokeria päälle ja kaasupolttimella paahtaen pintaa.

keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Lumikuningatteren kakku

Leivontafoorumin tammikuun haasteena oli leipoa "valkoinen kakku pakkaselle"ja päätin osallistua kilpaan mukaan kun oli niin mukava aihekin. Kävi niin mukavasti, että sijoituin kolmanneksi kisassa. Aihe oli inspiroiva ja samalla sai kokeilla vaahtokarkkimassalla kuorruttamista ristiäiskakkua varten. Huomasin, että kuorrute tahtoo jäädä kovin paksuksi kakun päälle. Kokeilin lämmittää vähän mikrossa, mutta silti tuntui jäävän paksuksi. Kenties hauikset on jotenkin surkastuneet tässä lomaillessa. Joulukuun haasteessa oli myös onni myötä kun kookoskonvehdit voitti haasteen. Kiitokset kaikille äänestäjille! Tästä saa taas uutta intoa kevään leipomuksiin!



n. 3dl vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa
n. 1,5dl kuningatarhilloa

Itse tehty kuningatarhillo

500g mustikoita
500g vadelmia
500g hillosokeria
0,5 dl vettä

Kaada vesi ja peratut marjat (pakastemarjat)kattilaan.
Kuumenna kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää hillosokeri joukkoon.

Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja anna hillon kiehua kevyesti noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta.

Jäähdytä parikymmentä minuuttia muutaman kerran sekoittaen, kunnes hillo alkaa hyytyä ja marjat eivät nouse enää pintaan.

Annostele hillo pestyihin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje huolellisesti ja säilytä mieluiten viileässä.

Hillo hyytyy lopullisesti noin vuorokaudessa.
(ohje dansukker)

kuorrutus:

n.500g vaahtokarkin makuista sokerimassaa

Halkaise jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Kostuta sokerivedellä ja täytä kermalla ja kuningatarhillolla. Sivele kakun pintaan lopuksi ohuelti tarttumapinnaksi kermavaahtoa ja kauli sokerimassa ohuehkoksi levyksi ja kuorruta kakku.

koristeet:


kahvikupillinen isomaltoosia
Sinistä tomuväriä


Sulata isomaltoosi kattilassa ja värjää tomuvärillä. kasta piparimuotti öljyyn ja kaada isomaltoosi muottiin. Anna jäähtyä ja irrota varovasti.

Värjätty valkosuklaa (sininen tomuväri)
Värjätty kookoshiutale (sininen tomuväri)

tiistai 31. tammikuuta 2012

Pojan ristiäiskakku

Viikonloppuna vietettiin esikoisemme ristiäisiä ja tein sinne kakun- kuinkas muutenkaan ja voi vitsi kun jännitti kakun teko. Ei kyllä koskaan oo kakun teko noin jännittänyt ja oli tosi vaikea valita, että minkä tyylisen tekee. Ajattelin ensin oikein herkkää, lumihiutaleista talvikakkua, mies ehdotti hauskempaa ja värikkäämpää..oli vaikeaa valita. Sitten tein päätöksen..Yksinkertainen (varmuuden vuoksi) ja nalle koristeella. Tälläinen siitä sitten tuli. Ihan tyytyväinen olen..paitsi toisen nimen kohdalla alkoi jo (ilmeisesti)käsi täristä. Ihanat juhlat oli ja kiitos vielä kaikille!




- 6m Suklaapohja
- Kuningatarhillo
- Vanilja kakkumousse (dr.oetker)
- Vaahtokarkkikuorrute

keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Kookoskonvehdit

Kookos ei ole minun lempparimakuja, mutta näissä konvehdeissa kookoksen maku on lempeä joten uskallan suositella niillekin jotka eivät niinkään kookoksesta välitä. Sisuksen täyte on pehmeä ja kookoshiutaleet antaa mukavan suutuntuman joka täydentyy tumman suklaan täyteläisyyteen Mmmmmmm....


Konvehtien kuori:
200g tummaa suklaata

Täyte:
2 dl kookosmaitoa
1/2 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
2 palaa valkosuklaata

Valmista täyte:
Keitä kookosmaidosta ja sokereista kinuski. Älä anna kiehua liikaa jotta kinuskista ei tule liian jämäkkää, noin 20-25 minuuttia riittää. Lisää valkosuklaapalat ja anna jäähtyä

Suklaan temperointi

1. Rouhi suklaa.
2. Sulata puolet suklaasta 48-50 asteiseksi. Sekoita joukkoon loput suklaasta.
3. Sekoita kunnes tumman suklaan lämpötila on 27-28 astetta. Lämmitä sitten suklaata varoen, kunnes se on 31-32 asteista. Jos joku näistä työvaiheista epäonnistuu, on aloitettava alusta.
Kaada temperoitu suklaa muotteihin. Huomioi , että loppusuklaa pysyy suklaan käyttölämpötilassa (31-32 asteessa). Napauta muottia pari kertaa kevyesti pöytää vasten, jotta ilmakuplat häviäisivät. Käännä muotti esim ritilän avulla alassuin ja anna suklaan valua pois. Juuri ennenkuin suklaa on kokonaan jähmettynyt, pyyhkäise lastalla muotin yli edestakaisin. Nosta muotti viileään noin puoleksi tunniksi, jotta se kiinteytyisi ja irtoaisi hyvin muotista. Kaada jokaiseen muottiin 2/3 täytettä ja ripottele kookosta lopuksi täytteen päälle. Sulje lopulla suklaalla. Vedä lopuksi lastalla liika suklaa pois. Laita viileään noin 1h ja sitten voit varoen irrottaa konvehdit. Koristele makusi mukaan.


sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Omena - tuorejuustopiirakka



1,5 dl maitoa
15 g hiivaa
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
n. 4 dl vehnäjauhoja
50 g margariinia
Täyte:
100 g maustamatonta kevyt tuorejuustoa
1 muna
0,5 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
3 suurta omenaa
1 rkl sokeria
kanelia
Voiteluun:
munaa
1. Tee pullataikina kohoamaan.
2. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toisesta taikinapalasta pyöreä levy, halk. 30 cm.
3. Nosta levy irtopohjavuokaan.
4. Leivo lopputaikinasta pikkusormen paksuisia taikinanauhoja
ja tee niistä piirakan reunoille pikkupalmikot kahdella letittäen. Asettele palmikot vuoan reunoille.
5. Anna kohota 10-15 minuuttia.
6. Sekoita tuorejuustoon täytteen muut ainekset ja leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi.
7. Levitä taikinaan levylle täyteseos. Lado päälle omenalohkot.
Ripottele omenille sokeria ja kanelia. Voitele reunat munalla ja ripottele päälle raesokeria.
8. Paista piirakka 225 asteessa uunin keskiritilätasolla 15-18 min.