tiistai 13. maaliskuuta 2012

Sitruunatorttu

Tämä torttu on muhinut mielessä pitkään ja tein sitä sitten viikonlopun herkutteluun. Oli todella hyvää varsinkin jos tykkää sitruunasta. Päällinen on hieman kuoppainen luultavasti siksi koska kaapissa oli vain kolme kananmunaa ja korvasin yhden pelkällä valkuaisella. Tämä torttu on todellinen ranskalainen klassikko josta on paljon eri versioita ja tässä omani johon sekoitin kaksi reseptiä mielestäni ihan onnistuneesti.


 pohja:

150 g huoneenlämpöistä voita
140 g tomusokeria
6 kananmunan keltuaista
360 g vehnäjauhoja

Vaahdota notkistettu voi ja tomusokeri yleiskoneessa. Lisää keltuaiset yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lopputuloksena pitäisi olla täysin tasainen, vaaleankeltainen tahna.
Lisää ⅔ jauhoista nopeasti sekoittaen, varo sitkoa! Lisää loput jauhot nopeasti käsin. Huom! Mitä vähemmän työstät taikinaa, sen parempi, mutta muista, että lopputuloksen on silti oltava täydellisen tasainen.
Kauli taikina valmiiksi kauttaaltaan tasaiseksi ja laita kaulittu levy jääkaappiin 20 minuutiksi odottamaan. Laita taikina vuokaan vasta sen jälkeen ja vielä kerran 20 minuutiksi jääkaappiin jäähtymään ja odottamaan.
Pohja paistetaan ensi valmiiksi, 13–17 minuuttia 160 asteessa

 Täyte:

3 sitruunaa
4 munaa
200 g tomusokeria
2-3 tl vaniljasokeria
1,5 dl kermaa

Raasta sitruunoiden kuori ja purista mehut. Vatkaa munat ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoita sitruunan kuoriraaste, mehu ja vaniljasokeri munasokerimassaan. Sekoita joukkoon vielä kerma. Kaada täyte vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 min, kunnes täyte on hyytynyt.

Pinnan voi koristella sihtaamalla tomusokeria päälle ja kaasupolttimella paahtaen pintaa.

1 kommentti:

  1. Mainio maku. Taikinaa ja täytettä tuli reseptillä niin paljon, että piirasvuoan lisäksi ne riitti toiseen 16cm vuokaan tuliaispiiraaksi.

    VastaaPoista