torstai 26. huhtikuuta 2018

LEIPÄVALLANKUMOUS Eliisa Kuusela


"Kun leivot leipää sielulla, saat sielukasta leipää"On yksi aihealue leivonnan saralla josta en ole ollut koskaan kovin kiinnostunut. Lisäksi onnistumisen kokemukset on jääneet tällä alueella kovin vähälle. Ja se on leivän leipominen. Kuitenkin rakastan yli kaiken hyvää leipää. Kotona leipoessa tykkään käyttää paljon täysjyvävehnäjauhoa ja spelttiä. Tämä varmasti johtuu tietysti terveellisyydestä ja mausta. Monille jotka saavat leivästä vatsavaivoja ovat syöneet hapanjuurileipää ilman vaivoja. Myös tätä puolta avataan kirjassa. Tämä mystinen juureen leivonta tarkoittaa siis käytönnössä itsetehtyä villihiivaa josta leipä saa aromikkaan maaun ja koostumuksen.


En edes muista mistä sain innostuksen juurella leivontaan. Pikkuhiljaa tulvi tietoa hapanjuureen tehdyn leivän vatsaterveellisyydestä ja mausta. Meille suomessahan tutuin juureen tehty leipä on ruisleipä. Vehnäpohjainen hapanjuurileipä on sen sijaan suomessakin monelle aika vieras.
Tiedän leivonnasta aika paljon, mutta tämä mysteeri ja haaste kiehtoi niin, että päätin tutkia asiaa tarkemmin. Jossain vaiheessa löysin facebookin Elisan perustaman Hapanjuurileipurit-ryhmän ja se oli menoa. Kokeilin leipomossani juuren tekoa välillä onnistuen ja epäonnistuen oppien koko ajan lisää. Nyt onnistumista lisää tämä kirja: LEIPÄVALLANKUMOUS Eliisa Kuusela.


Kirjassa on helpot ohjeet juuren tekoon ja erilaisia ohjeita maukkaisiin hapanleipiin.Kirja on kovassa käytössä leipomolla jossa teen testejä ja kasvatan juurta aina kun vain kakkutilauksilta ehdit. Toiveena olisi tehdä juureen tehtyä leipää jatkossa muillekin kun vain kotiväelle.
Uskon, että Suomessa hapanleivän teko yleistyy kun palataan perusasioiden äärelle. Kokeile ja nauti lopputuloksesta! Vaikka ulkonäkö (varsinkaan alussa) ole välttämättä kummoinen niin maku on silti uskomattoman hyvä. Ja vatsakin kiittää :)
Juureen tehdyt ruisreissarit


2 kommenttia:

 1. Indeed, I am thoroughly concur with you, I am an incredible fanatic of your site, you compose enlightening articles.

  Continue composing such astonishing post,


  Thanks for sharing.


  Spa in jaipur


  Regards

  Sameer

  VastaaPoista
 2. To be sure, I am completely agree with you, I am an amazing fan of your site,

  you structure enlightening articles.

  Keep making such amazing post,


  Thanks for sharing.

  Are You Looking for local or outstation rides ? Best taxi services. Book Aashi

  holidays service & enjoy your trips.


  Taxi services in Jaipur |

  Taxi in jaipur |

  Jaipur Sightseeing Taxi |  Regards

  Sameer

  VastaaPoista