tiistai 18. marraskuuta 2014

Praliini

Suunnittelen innoissani joulun leivonnaisia ja pakostakin tässä alkaa fiilis nousemaan kun kauppoihinkin on tulleet glögit ja joululimput. Monta reseptiä odottaa toteutusta lahjoiksi tai muiden herkuteltaviksi. Yksi niistä oli praliini. En muista, että leipuri-kondiittori linjalla oltaisiin sitä koskaan tehty joten halusin kokeilla. Praliini tarkoittaa murskattua hienoksi jauhettua karamellisoitua sokeria pähkinän/mantelin kera. Praliinia voi käyttää jälkiruokiin, moussekakun koristeeksi, konvehteihin ja jäätelöön. Alempaa löytyy pistaasikrokantin ohje mikä olisi varmasti kokeilemisen arvoinen varsinkin suolapähkinöillä!

Blogissa tulee olemaan helppojen konvehtejen teko-ohjeita sekä saattaa muutama raaka-suklaareseptikin ilmaantua.

Praliini

480 g sokeria
1/2 sitruunanmehu
360 g mantelirouhetta tai -lastuja
tilkka vettä

Sekoita sokeri, sitruunanmehu ja tilkka vettä kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen kunnes sokeri sulaa. Vesitilkka helpottaa keittämistä mutta hidastaa prosessia, sillä veden on kiehuttava pois ennen kuin sokeri karamellisoituu.
Keitä seosta hiljalleen n. 15–20 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes se on vaalean meripihkan väristä. HUOM! Varo jottei seos tummene liikaa. Mitä pienemmän erän teet niin sitä helpommin niin käy! Lisää mantelit seokseen ja keitä hetki. Kaada sitten voideltuun vuokaan tai silikonimatolle ja anna jäähtyä. Tämä jäähtynyt massa on krokanttia.
Jauha krokantti myllyllä, monitoimikoneessa, morttelissa tai laita krokantti pussiin ja hakkaa muruksi lihanuijalla leikkuulaudalla. Syntynyt rouhe on praliinia.

(Ohjeesta tulee reilusti, mutta valmista praliinia voi säilyttää kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä useita päiviä.) Älä laita jääkaappiin.

(mukaeltu Wsoy:n Kultaisesta keittokirjasta)

Pistaasikrokantti

n. 60 % sokeria ja n. 40 % kuorittuja pistaasipähkinöitä
(sokeria siis hieman enemmän kuin pähkinöitä)

Ohjeen voi tehdä muistakin kuorituista pähkinöistä. Hyvän lisän saat, kun laitat hiukan suolapähkinöitä sekaan.
Paahda pistaaseja kuivalla pannulla koko ajan sekoittaen, jotta pähkinöihin saadaan pieni paahteisuus. Varo palamista. Kaada pähkinät silikonimatolle tai voideltuun vuokaan.
Paahda sokeri kuivalla pannulla. Kun sokeri sulaa, paahda vielä hetki sekoittaen, jotta siitä tulee kullanruskeaa. Jos sokeri pääsee vähänkin palamaan, heitä se pois ja aloita alusta. Palanut sokeri maistuu kaiken alta eikä sitä voi peittää!
Kaada kullanruskea sokeri nopeasti pähkinöiden päälle ja anna jäähtyä. Jos haluat makeampia pähkinöitä, lisää ohjeeseen sokeria.
Murskaa rakennetta haluamaasi muotoon. Jos haluat isompia palasia, laita seos pursotinpussiin tai muovipussiin ja hakkaa lihanuijalla varovasti leikkuulaudan päällä. Jos haluat hienompaa rouhetta, hakkaa enemmän, murskaa morttelissa tai aja monitoimikoneessa pieninä sykäyksinä praliinimaiseksi.

(Sami Rantanen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti