perjantai 11. huhtikuuta 2014

Pikeeri ja pääsiäistipuja

Pikeeri on valkuaisesta, tomusokerista ja sitruunanmehusta tehty kuorrute jota voi käyttää pikkuleipien koristeluun ,koristeiden tekemiseen ja yleensäkin leivonnaisten kuorruttamiseen. Kakkujen koristelussa pikeeri on kätevä koska se säilyy hyvin ja jähmettyy nopeasti. Pikeerin käytön ja koostumuksen oppii tekemällä. Pritsaamista eli pursottamista voi harjoitella pikeerillä. Piirrä haluamiasi kuvioita paperille. Laita leivinpaperi päälle ja pursottele ääriviivojen mukaan. Hyvää harjoitusta jos spritsaaminen tuntuu vaikealta eikä uskallus riitä suoraan kakun päälle pursotteluun.


Yhteen valkuaiseen menee vajaa 2 dl tomusokeria, mutta tämä riippuu valkuaisen koosta. Pikeerin paksuutta voi sitten säädellä tomusokerilla käyttötarkoituksen mukaan. Pikeeri säilyy jääkaapissa muutamia päiviä. Royal icing eroaa pikeeristä vain siten, että siihen on käytetty  tuoreen valkuaisen sijaan marenkijauhetta. Säilyvyys on parempi kuin pikeerin ja sen voi myös pakastaa.

Pikeeri


1 valkuainen
vajaa 2 dl tomusokeria
4-5 tippaa sitruunanmehua


Vatkaa valkuaista ja tomusokeria kulhossa sähkövatkaimella tai yleiskoneen kulhossa pari minuuttia. Lisää tomusokeria sopivan koostumuksen saamiseksi. Lisää sitruunanmehu ja sekoita. Suojaa pikeeri kelmulla, sillä pinta kuivuu nopeasti.

- Tavallisen tomusokerin sijaan voi käyttää mansikka tai kaakaotomusokeria.

- Musta pikeeri syntyy käyttämällä kaakotomusokeria ja lisäämällä siihen mustaa pastaväriä.Pääsiäistipujen valmistus:Valmista pikeeri ja värjää massa keltaiseksi. Värjää nokkien tekoa varten pieni määrä oranssia pikeeriä. Laita pyöreäpäinen (4mm) tylla pursotinpussiin ja aloita pursotus ensin vartalosta. Pursota paksumpi pää ensin ja ohenna pyrstöönpäin. Pursota sitten pää. Anna hetki kuivahtaa ja halutessasi voit pursotella myös siivet. Tee leivinpaperista pursotuspussi, leikkaa siihen pieni reikä ja tee tipuille nokat. Silmät tein elintarviketussilla.
 

Käytä koristeena kuppikakuissa, pikkuleivissä, kakuissa ja jälkiruoissa. Huom! Koristele pikeerikoristeilla vasta vähän ennen tarjoilua.3 kommenttia: