keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Pojan keväinen syntymäpäiväkakku

 Tässä kakussa yhdistettiin keväiset kukat, vihreä ja sininen väri sekä jalkapallo. Kakulla juhlittiin Aatoksen synttäreitä keväisissä juhlissa.



Kakku näyttää jotenkin vinoutuneelta tässä kuvassa..Kyllä se ihan "suora" oli..:) Kukat tein pikeeristä. Sillä saa tehtyä herkän näköisiä kukkia..

Kakun sisältä löytyy raikas lime-valkosuklaa täyte.




Onnea vielä Aatokselle tätäkin kautta! Mukava että kakku ol mieleinen :)

maanantai 13. toukokuuta 2013

Sacher kakku

Sacherkakku sopii tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Tällä kakulla juhlittiin äitienpäivää. Sacherkakkuun toin herkkyyttä kermaruusulla. Ohjeen löysin Ahonlaita-blogista joka oli juuri sopiva 20cm vuokaan. Ohje oli muutenkin lähellä koulusta saamani ohjeen kanssa, mutta oli sopivasti pienennetty.

Sacherkakku on yksi tunnetuimpia kakkuja ja varsinainen alkuperäinen ohje on salainen. Variaatioita riittää siis ja tässä yksi sellainen.






  • 130g voita
  • 45g sokeria
  • 100g keltuaisia
  • 120g sulaa tummaa suklaata
  • 100g valkuaisia
  • 100g sokeria
  • 120g vehnäjauhoja
  • 5g vaniljasokeria
 Vaahdota voi ja sokeri (45g) kuohkeaksi vaahdoksi.

Sulata suklaa muoviastiassa kuumassa vesihauteessa tai varovasti mikrossa sulatusteholla
Lisää keltuaiset ja sula suklaa voivaahtoon. Vatkaa valkuaiset ja sokeri (100g) lähes marenginkovaksi vaahdoksi ja lisää massaan varovasti sekoittaen. Lisää viimeiseksi siivilöidyt jauhot varovasti käsin sekoittaen.


Nostele taikina voideltuun ja (korppu)jauhotettuun vuokaan (tämä taikina riittää halkaisijaltaan n. 20cm kokoiseen vuokaan) ja nostele taikinaa keskeltä reunoille, tämä ehkäisee kakun ylimalkaisen kohoamisen keskeltä.
Paista uunin alatasolla 170 asteessa n. 50min..


Jäähdytä pohja ja leikkaa kahteen tai kolmeen osaan. Lisää kakun väleihin aprikoosimarmeladia. Päällystä kakku kauttaaltaan ohuella kerroksella aprikoosimarmeladia, kakku tulisi jo tässä vaiheessa tehdä mahdollisimman tasaiseksi pinnaltaan.
Jos aprikoosimarmeladi tuntuu liian paksulta levittää siloisesti, voi sitä ohentaa vedellä, kiehauttamalla kattilassa esim. 100g aprikoosimarmeladia, 1rkl vettä ja 1tl sitruunamehua. Anna kuplahtaa ja jäähdytä hieman.
Aprikoosimarmeladin levittämisen jälkeen kakku kannattaa laittaa jääkaappiin suklaakuorrutuksen valmistuksen ajaksi, ja ilman kupua. Näin kakun pinta ehtii hetken kuivahtaa ja suklaalla kuorruttaminen sileästi on hieman helpompaa.
Suklaakuorrutus:
  • 200g tummaa suklaata
  • 1,5dl kermaa
Kiehauta kerma kattilassa ja anna sen jäähtyä hieman. Lisää paloiteltu suklaa kerman joukkoon ja sekoittele hiljalleen kunnes suklaa on sulanut kermaan. Tässä vaiheessa voi vielä lisätä halutessaan nokareen voita. Suklaan ja kerman sekoittelu tulisi tehdä esim. lastalla, vispilää ei ole hyvä käyttää ettei kuorrutteeseen tule turhia ilmakuplia.

 



Ohje Ahonlaita blogista. Kiitokset siis sinne!

perjantai 10. toukokuuta 2013

Olettekos huomanneet mainoksen uudesta sarjasta "Suomen paras leipomo" jossa Hans Välimäki on tuomarina..Olen ihan innoissani tästä yllättäen :) Monikaan ei tiedä (mukaan lukien minä),että Hans on paitsi kahden michelin tähden keittiömestari niin myös leipuri-kondiittori. Ensi kevättä odotellessa :) Huikeat kakut on myös tosi hyvä sarja..tulikohan livillä.

Sitten huonompia uutisa nimittäin vanha blogini tuntuu edelleen olevan kadoksissa jostain syystä. Vaikka olen ottanut yhteyttä vuodatukseen niin kovin hitaasti sielä tuntuu asia etenevän. Olisi pitänyt siirtää kaikki reseptit heti, mutta minkäs teet. Toivotaan, että saisin vielä vanhan blogin takaisin. Sielä oli monta arvokasta reseptiä.

Hyvää viikonloppua kaikille!

-Maarit-


torstai 9. toukokuuta 2013

Suolaiset minimuffinit

Suolaiset muffinit saa maistuviksi suupaloiksi minimuffinivuoalla. Huomaa, ettet paista liian kauan jottei muffinit kuivu.




5 dl vehnäjauhoja (en laittanut ihan kaikkea)
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
3 munaa
1 prk kermaviiliä
1/2 dl öljyä tai sulatettua margariinia
100g palvikinkkua
pala punaista paprikaa
2-3 rkl hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia
ripaus mustapippuria
juustoraastetta

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja kermaviili keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon vuorotellen muna-kermaviiliseosta ja öljyä. Kuutioi kinkku ja paprika ja lisäätaikinan joukkoon. Lisää myös hienonnetut yrtit.

Voitele muffinipellin syvennykset ja jaa taikina syvennyksiin ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa 10-15 min. Huom! Tarkkaile paistoaikaa..

Vinkki! Kokeile taikinaan paistettua pekonia, salamia, erilaisia kasviksiaja juustoja.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Oliivi-foccacciapalat

Ihania suupaloja illanistujaisiin tai vaikka kevään juhliin. Kannattaa tehdä focacciasta aika paksu eli laittaa vaikka vähän pienempään vuokaan kuin pellille. En osaa sanoa tarkkaa syytä, mutta omani jäi ohuehkoksi. Lisäksi jos näitä tekee paljon kerralla tarjolle niin kannattaa laittaa herkut esim.useammalle pienelle tarjottimelle jottei ne kuivu.




50g hiivaa
3,5 dl vettä
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl hienonnettuja oliiveja

Päälle:

250g mozzarellajuustoa
aurinkokuivattuja tomaatteja
1 ruukku basilikaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, vehnäjauhot sekä oliiviöljy ja alusta taikinaksi. Anna nousta puolisen tuntia. Kauli taikina leivinpaperin päälle pellille. Kaada päälle oliiviöljy sekä oliivit. Paista 225 asteessa n.20 minuuttia.

Leikkaa jäähtyneenä suupaloiksi (tai käytä muottia) ja koristele juustolla, tomaatilla ja basilikanlehdillä.

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Sisustuskutsujen tarjoilut

Viikko sitten järjesti siskoni ihanassa kodissaan ennen remonttia sisustuskutsut johon tein tarjottavat. Pidän tosi paljon juhlien suunnittelusta ja varsnkin niistä tarjottavien suunnittelusta. Sain täysin vapaat kädet ja tässä menu..

- Suolaiset minimuffinit
- Oliivi-foccacciapalat
- Macarons
- Valkosuklaamoussekakku mansikkakastikkeella

Koska kaikki oli naisia (yllättäin) niin halusin tyylikkäät ja pienet suupala tyyppiset herkut. Lisäksi halusin jotain sellaista jota ei nyt ihan joka päivä tule syötyä. Laitan kaikista muista paitsi kakusta ohjeen..niin jää jotain omaan talteenkin :)
 Kakku oli herkullinen ja oli suosituin tarjottavista. Koristelusta piti tulla erilainen kuin tässä näkyy, mutta jouduin nostamaan kädet ylös ja luopumaan suurista suunnitelmista osaksi käytännön syistä ja pojan sairastumisen takia. Macaronsit taas osoittivat sen kuinka hankalia niitä on tehdä jos niitä ei heti samana päivänä tarjoa. Maku ja koostumus kärsivät sillä jouduin pakastamaan ne täytettynä sekä vuorokausi sen päälle vielä jääkaapissa. Foccacciapalat ottaisin seuraavan kerran muotilla sillä niistä tahtoi tulla hivenen liian isoja kun leikkasin. Ne maistui muuten herkullisilta, oli oikein omaan makuuni. Minimuffinit kuivuu herkästi jos niitä paistaa liikaa joten kannattaa olla tarkkana. Muuten näppäriä ja kivan näköisiä tarjottavia. Myöskään suolaiset muffinit eivät kokemuksen mukaan tykkää pakastuksesta joten helppouden takia pyöräyttäisin nämä vaikka tarjoilupäivänä. 

Laitan ohjeet kunhan ehdin kirjoitella ne, mutta tulossa on..

 Valkosuklaamoussekakku

Suolaiset minimuffinit

Oliivi-foccacciapalat

 Macarons limecurd ja suklaa ganache täytteellä

Valitettavasti hienot tarjottavani eivät päässeet pääosaan kauniisti katettuna vaan joutuivat väistymään kaikilta ihanilta sisustusjutuilta sivupöydälle ;)

Ja tässä niitä sisustusjuttuja :)

Itse ostin jälkiruoka-astioita. astiat oli kaikki tosi kauniita. Sisustustavaroita en halunnut tällä kertaa ostaa sillä asumme vielä "tilapäis"kodissa.



Tähän kaappiin ihastuin!


Ihanat kutsut ja kiitokset emännälle!

keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Kevyt mansikkamoussekakku

Iloista vappua kaikille!

Munkkien ja siman jälkeen tai seuraksi sopii kevyt moussekakku. Maussa ei silti tarvitse juurikaan tinkiä vaikka kakussa ei olekaan tuorejuustoja ja muita raskaampia aineita. Parhaiten kakkuun sopii koristeeksi mansikat, mutta kun ei niitä tuoreena ollut kaapissa niin tein sitten yli jääneestä mansikkasoseesta hilloa jota pursottelin kakun päälle. Tuo SteviaSokeri on tosi kätevää ja meillä ihan päivittäin käytössä. Siinä on puolet vähemmän kaloreita kuin sokerissa. Kesää kohti blogissa näkyy kevyempiä herkkuja tilauskakkujen lisäksi.




150g keksejä (kaura, digestive tai fruktoosilla mak.)
50g margariinia

Täyte:

400g rasvatonta rahkaa
1 dl vatkattua kermaa
1/2dl SteviaSokeria
4 dl mansikkaa soseena
2 rkl sitruunanmehua
6 liivatetta
(1/2 tl vaniljarouhetta myllystä)

Valmista ensin murskatuista kekseistä ja rasvasta seos ja taputtele irtoreunapohjan n.22 cm pohjalle. Valmista täyte. Vatkaa kerma ja lisää rahka sekä sokerit.. Soseuta mansikat sauvasekoittimella. Laita liivatteet likoamaan. Lisää mansikkasose ja lisää liivatteet kuumennettuun sitruunamehuun. Kaada jäähtyneenä täytteen sekaan kokoa ajan sekoittaen. Kaada vuokaan ja anna hyytyä vähintään 2h.

Vinkki! Saat vähennettyä kaloreita entisestään korvaamalla margariinin vauvan soseella.