keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Kondiittorin työstä osa 2

29.12.2010 - 17:30
Blogini alkuvaiheilla kirjoittelin vähän kokemuksieni pohjalta kondiittorin työnkuvaa ja ilokseni se herätti paljon keskustelua ja kysymyksiä. Nyt sitten seuraa jatkoa edelleen yhtä hyvällä suomenkielellä (ja(kieliopilla) Kokemusta työelämästä on tullut paljon lisää tuon kirjoituksen jälkeen. Koulussakin on käyty..josko olisin hieman viisastunut

Kondiittorina/ leipuri-kondiittorina voi työskennellä erikokoisissa leipomoissa, kahvila-konditorioissa, paistopisteissä, suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä tai pitopalveluyrityksissä. Itselläni on kokemusta leipomoista sekä suurtalousalasta. Työ eroaa hyvin paljon eri paikoista kunkin yrityksen tuotannon/palvelun mukaan. Leipomoissa työ on usein vuorotyötä joskin olen työskennellyt myös paikassa jossa oli suurinpiirtein aina sama työaika. Suurtalousalalla työ alkoi yleensä 6.00-7.00. Ruokaleipää, sämpylöitä, kakkuja ja tilaustöitä monipuolisesti. kakkujen taiteilua vähemmän ja enemmän monipuolisesti kaikkea.
Leipomossa työtehtävät vaihtelevat yrityksestä riippuen paljon. Jossain työpaikassa voi tehtävänäsi olla pelkästään kakkupohjien tekoa. Taikinoita tehdään kylmään valmiiksi, valmistetaan erilaisia massoja, kreemejä, pohjataan kakkuja, pursotellaan pikkuleipiä, marenkeja, keitellään sokerivesiä..kaikkia alustavia töitä suuressa leipomossa. Yhä useammin leipomoissa on tarvetta pomadointiin ja muuhun tuotteiden koristelemiseen. Nämä työt kun sujuvat kondiittorilta helposti. On myös mahdollista että työhön kuuluu pääasiassa kakkujen ja leivosten tekoa. Tämä vaatii luovuutta ja kädentaitoa. Alalla täytyy pystyä joustamaan työajoissa ja sesongin mukaan. Joustamisella tarkoitan lähinnä sitä kun vaikkapa äitienpäivänä joutuu yleensä tekemään hieman pidempää päivää. Työ on ehdottomasti hyvää fyysistä kuntoa vaativaa. Useinkaan työtä ei tee yksin joten yhteistyökykyä olisi hyvä omata. Tätä tukee hyvä ilmapiiri työpaikalla ja tuotannon sujuvuus.

Kun miettii hakeutumista leipomoalalle kannattaa ottaa selville sen oman paikkakunnan työmahdollisuudet. Onko valmis muuttamaan työn perässä? Leipomoalan työtilanne ei ole kovinkaan hyvä ja kuten tällä hetkellä jokaisessa työpaikassa ei ylimääräisiä työntekijöitä juuri ole. Suuri osa yrityksistä on pieniä perheyrityksiä. Niinkuin muillakin aloilla myös leipomoalalla tasaisin väliajoin tapahtuva itsensä kouluttaminen on hyväksi. Osaamista päivitetään ja saadaan uutta motivaatiota työhön. Yleensä työnantajat arvostavat kouluttautumista. Koulu on paikka joka on minulle antanut aina todella paljon. Työssä on usein kiire joten koulussa voi toteuttaa itseään ja oppia lisää. Kuten olen monesti huomannut on ala täälä Suomessa aika kaukana esim. Ranskaan verrattuna. Vaikka leipää ja pullaa on leivottu suomessa varmasti aikojen alusta asti. Konditoria-ala kuitenkin kehittyy ja erityisesti amerikkalaistyyppiset fantasia ja kerroskakut ovat tulleet jäädäkseen. Tämä vaatii myös enemmän kondiittorilta kun asiakkaat haluavat tämäntyyppisiä kakkuja.
Alaa pääsee opiskelemaan ammattikouluissa ja lisäkoulutusta tarjotaan aika hyvin myös. Suunnittelin jo perustutkintoa opiskellessani, että vielä joskus kondiittorin ammattitutkinnon suoritan. Nyt näyttö on pian edessä.. Tähän on tarjonnut hyvän valmistavan koulutuksen Porin Ammattiopisto.
Kysymyksiä, kommentteja saa esittää
 
Minna kirjoitti 01.01.2011 - 16:35
Muös leipurina ollessa, täytyy muistaa että työ"päivä" voi alkaa klo 02.00- 05.00 välillä, mutta työt loppuvat useimmiten jo puoliltapäivin, vuoroissa on tietenkin eroja, johtuen työpaikasta.

Ihmiset ovat nykypäivän vaativampia ja haluavat laadukkaampia tuotteita. Jos verrataan kotimaamme ja vaikkapa Itävällan leipuri-kondiittoreja, täytyy vain sanoa, että he tekevät kaiken tyylillä. Sämpylät ja pullat ovat saaneet erilaisia kuvioita ja muotoja, kun taas meillä pullat ja sämpylät ovat aina niitä samoja.
Maarit kirjoitti 02.01.2011 - 11:09
Minna: Totta, leipureilla voi työajat tosiaan olla yöllä alkavia. Hyvä pointti, kyllähän pullat ja leivät täälä on aina saman näköisiä.. Kilpailuissa voi ihailla myös suomalaistakin leipomistaitoa. upeita ja komeita leipiä yms.jossa on käytetty taitoa ja mielikuvitusta. Toivottavasti niitä pääsisi myös myyntiin..vai onko ne vain liian kalliita teettää tms. Ehkä kuluttajat eivät arvosta tarpeeksi/ole valmiit maksamaan siitä. taas toisaalta koinka paljon vie aikaa esim.siemenillä koristelu tai erilaisten muottien käyttö? Herkullisuuden korostaminen voisi lisätä myyntiä..
Aku-täti kirjoitti 24.01.2011 - 18:47
Heipä hei,

olen omaa paikkaani maailmassa etsivä nuori nainen, joka on kovasti suunnitellut, että "väärästä" koulusta valmistuttua suuntana voisikin olla konditoria-ala. Alasta tietoa etsiessäni törmäsin blogiisi, ja hyvänen aika, tämähän on loistava paikka tutkittavaksi tulevaisuuttaan pohtivalle! Blogistasi näkee alan monipuolisuuden, mutta muistat myös mainita haittapuolet: vähäiset työpaikat ja aikaisen herätyksen. Kiitän kovasti, annoit minulle paljon sellaista tietoa, jota ammattiopistojen ja -instituuttien sivut eivät tarjoa.

-Aku
elina kirjoitti 23.02.2011 - 21:34
voisitko kertoo vähän palkasta? :)
SH kirjoitti 11.10.2011 - 08:26
Hi,

minun perhe kakun tekeminen on iso asia ja minä haluais opiskele lisää.
Missä sinä opiskelet ja löysi hyvää Kondiittorin Ammattikoulu?

Se olisi iso avusta.

Terveisin
SH
Nassukissa kirjoitti 21.04.2012 - 23:58
Kerronpa, kun tuolla kauhisteltiin, että jos tehdään koristeluja, niin sitten hinta nousee. Ainakin Saksassa on paljon hienompia leivoksia yms, ja hinta on huomattavasti huokeampi kuin Suomessa. Suomessa on varmaan niin tiukat hygieniasäännöt (esim. paperipussissa ei saa myödä sämpylöitä), raaka-aineet kalliita, erikoisruokavaliot nostaa hintoja (saksassa ei ole mitään gluteenitonta, laktoositonta). Mutta siinäpä kierrettiin ympyrä: laitetaan hygieniatasot niin suuriksi että tulee allergioita...
Toinen asia on varmaan tuo asenne: ei tehdä koristeita koska se vie aikaa ja rahaa, vain perusjuttuja.
Maria kirjoitti 07.06.2012 - 17:21
 
Heips! Olen ollut vuoden työttömänä ja nyt on ruvennut kiinnostamaan kondiittorin ammatti. Oli mukava löytää sinun blogi tästä sain paljon tietoa, rupesin nyt miettimään noita työaikoja. Onko kondiittoreilla yövuoroja, itse olen ollut aina aika huono heräämään aamuisin :D kyllähän siihen tottuisi, kun tuo alakin nyt on kiinnostanut niin paljon =) ylhäällä lukee että leipurin työ voi alkaa 2.00-5.00 välillä, onko näin myös kondiittorilla, vai alkaako "vasta" 6-7 aikoihin?
 
Moi! Työajat riippuu niin paikasta, mutta pääsääntöisesti mennään töihin kuudelta. Jossain on ilta ja aamutuuria. Olen ollut töissä myös leipomossa jossa tehtiin yöllä tuotteet ja kuski lähti viimeitään kuudelta ajamaan tuotteita. Sitten eräässä leipomossa mentiin "iltavuoroon" 8.00..Vaihtelee siis. ps. ei niihin heräämisiin koskaan totu. Itselle sopisi parhaiten 7.00-15.00 vuoro eli aika rankkaa oli mulle heräämiset :)
 
Maria kirjoitti 08.06.2012 - 10:44
Kysyisin vielä että millaisia näyttöjä leipuri-kondiittorin koulutuksessa tehdään, entä millaisia ovat opinnäytetyöt sillä alalla?
 
Moi Maria! Kolmen vuoden leipuri-kondiittorin linjalla on näyttö ainakin viimeisen vuoden keväällä. Käytännön näyttö ja kirjallinen/suullinen näyttö. Näytöt ovat 1-3 päivää kestäviä riippuen koulusta. Niihin saa kyllä hyvin valmistautua ja harjoitella näytössä olevia tuotteita. Kyllä kaikki läpi pääsee jos vaan on tunneilla mukana! t. Maarit ps. voin vielä tarkemmin kertoa jos lähetät s-postilla kysymyksiä.

1 kommentti:

  1. Moi! On aina mielenkiintoista lukea toisten alalla olevien kuvauksia tavallisesta työarjesta. Kiitos tästä! :) Konditorian puolella työtehtävät vaihtelevat kumminkin tosi paljon työpaikasta toiseen, niin on hauska saada laajempaa kuvaa kuin mitä se oma pieni kolo antaa ymmärtää alan olevan.

    VastaaPoista