tiistai 3. marraskuuta 2009

Suklaa

Yksinkertaisesti suklaa on suklaata, mitäpä muutakaan. Kun se lämmitetään sitä voi lisätä taikinoihin ja sillä voi kuorruttaa kakkuja. Ja se fazerin sininen on niin hyvää. Niinpä. Perustiedoilla suklaan kanssa kyllä pärjää, mutta entä kun halutaan suklaalta lisää ominaisuuksia ei perustiedot enää riitä. Kertaus on opintojen äiti. Josko päähän jäisi jotain tämän postauksen kautta
Aito suklaa että voidaan puhua aidosta suklaasta pitää siinä olla kaakaovoita vähintään 31%. Aitoon suklaaseen saa lisätä 5 % muita rasvoja. Laatusuklaa ei sisällä muita rasvoja kuin kaakaovoita. Aito suklaa ei ole valmiiksi temperoitua, kuten kuorrutesuklaat. Jotta saadaan aidolle suklaalle ne ominaisuudet jotka halutaan esim. Suklaan kovettuminen ja kiilto täytyy nähdä hieman vaivaa. Miksi sitten eivät kaikki käytä kuorrutesuklaita kun ne on niin helppoja käyttää? Suurin syy siihen on maku. Kuorrutesuklaan maku jää kauaksi aidosta. Kun haluat käyttää aitoa suklaata leivonnassa kannattaa kaupassa huomio kiinnittää kaakaovoin määrään.

Kuorrutesuklaa ovat helppoja ja nopeita käyttää eikä temperointia tarvita. kuorrutesuklaa sopii hyvin koristeiden tekoon sekä kuorruttamiseen. Aitoa suklaaata voidaan lisätä kuorrutesuklaan joukkoon jotta saadaan enemmän suklaan runsasta makua. Samaan makuun se ei yllä kuin aito suklaa.

Maitosuklaa Kun tummaan suklaaseen lisätään maitojauhetta (tai kondensoitua maitoa) saadaan suomalaiseen makuun yleisesti sopivampaa maitosuklaata. Maitosuklaa on useimmille suomalaisille se yksi ja ainoa oikea, mutta kiinnostus tummaa suklaata kohtaan on ollut Suomessakin kasvussa jo vuosia. Valkoinen suklaa ei ole suklaata sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä se valmistetaan kaakaovoista, sokerista ja maitojauheesta ja maustetaan useimmiten vaniljalla. Valkoisessa suklaassa ei siis ole lainkaan kaakaomassaa, suklaan perusraaka-ainetta. Maitosuklaa sopii hyvin leivontaan maustamaan taikinoita.

Temperointi Kun aloin harjoittelemaan suklaan temperointia voin kertoa ettei se ihan heti onnistunut. Haasteelliseksi temperoinnin kotona tekee välineiden puute ja olosuhteet. Monesti juuri siksi kuorrutesuklaa on varsin hyvä tuote kotikondiittorille. Temperointi ohjeita löytyy netistä hyvin mm. Kermaruusulta. Temperoinnin onnistumisen voi todeta tekaisemalla konvehteja. Onnistuneet konvehdit kiiltävät kauniisti, napsahtavat mukavasti puraistaessa ja irtoavat muoteista helposti.
Suklaan valmistajia Suomessa:
Brunberg
Dammenberg
Fazer Makeiset
Kultasuklaa
Panda
Suklaaterie
Mihin kaikkeen suklaata voidaan käyttää?
Spritsaus = suklaalla koristelu pursotuspussin avulla. Sulata suklaa pikku hiljaa mikrossa. Tee leivinpaperista pussi, leikkaa pussiin pieni reikä ja taiteile erilaisia koristeita. Kalvon avulla voit tehdä koristereunan esim. hyydykekakkuun.
Kuorrutukset = Suklaata käytetään kuorruttamiseen joko yksistään tai ganache kuorrutteena (kerma+suklaa)
Valaminen = Suklaasta voi valaa erilaisia hahmoja kuin kipsistä konsanaan. Muotin pitää olla puhdan metalli tai muovimuotti. Kiillota muotti pehmeällä pyyhkeellä, joka on kastettu maissijauhoihin. Kun teet onttoja esineitä, kaada suklaa muottiin ja kääntele niin, että suklaa leviää joka puolelle. Kaada ylimääräinen suklaa pois. Anna kovettua viileässä. Toista käsittely. Suklaa kutistuu hieman kun se on jähmettynyt. Siksi se on helppo irrottaa muotista.
Suklaan käytössä vain mielikuvitus on rajana. Ja ainahan epäonnistuneen teoksen voi syödä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti