Päätin leipoa pitkästä aikaa..tässä kuumuudessa pullat nouseekin nopeasti :)..Tein toisesta puolesta taikinaa perus dallaspullia ja toiseen puoleen lisäsin pakastevadelmarouhetta! nam!
1/2 l pullataikina
Täyte:
125g rahkaa
125g voita
1 dl sokeria
1/2 dl vaniljakreemijauhetta
Sekoita pehmeä voi ja muut aineet. levitä seos suorakaiteen muotoiselle taikinalevylle. Kääri rullalle, leikkaa paloiksi. Anna kohota ja voitele kananmunalla. Paista 225 asteessa kauniin kullanruskeaksi.
Vinkki! Kauli taikina korkeussuunnassaan n.20-25cm niin pullista ei tule liian leveitä. Taikinalevy on myös helpompi rullata ja leikata.
perjantai 31. toukokuuta 2013
tiistai 28. toukokuuta 2013
Kaneliässät
Todellinen pikkuleipä klassikko tulee tässä. Tekotapoja on kaksi joko pursottaen tai muotoillen taikinasta. Itse olen tottunut tekemään pursottamalla. Aina kun näitä tekee niin tulee mieleen kouluajat kun näitä tehtiin aika paljon suuremmasta taikinasta kuin tämä. Taikina on haastava pursotettava koska se vähän jämähtää ja ehkä siinä oli opettajallakin tarkoitus valmentaa fyysiseen leipomotyöhön..enpä tiedä :). Ässät ovat ehkä hieman haastavien pikkuleipien maineessa ja sen huomasin kyllä kun tein pitkästä aikaa. Jauhojen kanssa täytyy olla tarkkana. Älä laita kaikkia jauhoja kerralla. Kannattaa paistaa muutama testi pikkuleipä ennenkuin pursotat koko pellillisen. Jos jauhoja laittaa liian vähän on pursottelu helppoa, mutta ässien muoto häviää.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa vielä hetki. Lisää jauhot ja kaneli pikkuhiljaa käsin sekoittaen. Älä laita kaikkea jauhoja kerralla. (Pursota testipikkuleipä ja paista). Pursottele pellille s-kirjaimen muotoisia pikkuleipiä. Ripottele päälle runsaasti kaneli-sokeria. Paista 180 asteessa n.10 minuuttia uunista riippuen.
Pyöreäpäinen tylla 8mm tai 9mm on pursotteluun hyviä. Voit käyttää myös muunlaisia tyllia. Taikina on hyvänmakuinen ja käy kaiken mallisten pikkuleipien tekoon.
180g voita
220g sokeria
120g kananmunia
1/2 tl kanelia
(330g) vehnäjauhoja
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa vielä hetki. Lisää jauhot ja kaneli pikkuhiljaa käsin sekoittaen. Älä laita kaikkea jauhoja kerralla. (Pursota testipikkuleipä ja paista). Pursottele pellille s-kirjaimen muotoisia pikkuleipiä. Ripottele päälle runsaasti kaneli-sokeria. Paista 180 asteessa n.10 minuuttia uunista riippuen.
Pyöreäpäinen tylla 8mm tai 9mm on pursotteluun hyviä. Voit käyttää myös muunlaisia tyllia. Taikina on hyvänmakuinen ja käy kaiken mallisten pikkuleipien tekoon.
torstai 23. toukokuuta 2013
tiistai 21. toukokuuta 2013
Mansikka-banaani täytekakku
Tein tämän kakun miehen syntymäpäiväkahveille. Mies sanoi, että parasta kakkua mitä olen koskaan tehnyt!..ja uskokaa, ettei tämä mies kehu turhan päitte. Itsekin kyllä pidin kakun mausta..ei liian makea ja marjathan ne kuuluu kesän kakkuihin..Tällä kakulla osallistun myös leivontafoorumin tämänkuun haasteeseen. Sieltä löytyykin upeita kakkuja. Käykää kurkkaamassa!
Vaalea kakkupohja
22cm vuoka
4 munaa
1 1/2dl sokeria
1 1/2dlvehnäjahoja
1/2 dl perunajauhoja
1tl leivinjauhoja
Vatkaa munat sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja sihtaa muna-sokerivaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Piirrä leivinpaperiin vuoan avulla ympyrä, leikkaa se ja laita vuoan pohjalle. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 astetta n.35 minuuttia.
Banaanipyree
500g kypsiä banaaneja
3/4 dl sokeria
0,5 dl sitruunanmehua
jauhettua vanilliinisokeria myllystä (vanilliinisokeria)
50g voita
Kuori banaanit ja paloittele ne uuninkestävään astiaan.Purista banaanien päälle sitruunanmehua, sokerit ja paloiteltu voi. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes banaanit ovat kauniin kullanruskeita. Soseuta. Jos sose tuntuu liian kiinteältä niin lisää sitruunanmehua.
Mansikkakermamousse
200g tuoreita mansikoita
3 dl kuohukermaa
0,5 dl tomusokeria
3 liivatetta
2 rkl mehua
1,5 dl mansikanpaloja
Vispaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon mansikkasose ja tomusokeri. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä n.5 minuuttia. Liuta ne kattilassa tilkkaan mehua ja anna jäähtyä hieman. Sekoita ohuena nauhana mansikkakerman joukkoon. Pilko mansikat ja lisää joukkoon.
Kostutus:
n. 2dl omenamehua
Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Helppoa on kasata kakku suoraan vuokaan. Vuoraa vuoka kelmulla. Aseta kakkupohja vuokaan. Kostuta ja levitä puolet banaanipyreestä kakkupohjan päälle. Lisää puolet mansikkakermamoussesta. Laita toinen pohjaviipale päälle, kostuta ja täytä. Laita pohja pariksi tunniksitai seuraan päivään hyytymään.
Kuorrutukseen ja kermaruusuihin n.5 dl vispikermaa.
Vispaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Kuorruta kakku kauttaaltaan ohuelti kermalla. Pursota reunat isolla ruusu tyllalla. Lisää kerman sekaan hieman rahkaa ja pursottele kolme isoa kermaruusua. Laita pakkaseen. Värjää loppu kerma punaisella jauhevärillä. Pursota pienellä ruusu tyllalla kolme pientä ruusua ja laita pakkaseen. Viimeistele kakku. Koristele haluamillasi marjoilla (esim. pensasmustikoilla ja boysenmarjoilla). Asettele reunoille kermaruusut.
Vaalea kakkupohja
22cm vuoka
4 munaa
1 1/2dl sokeria
1 1/2dlvehnäjahoja
1/2 dl perunajauhoja
1tl leivinjauhoja
Vatkaa munat sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja sihtaa muna-sokerivaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Piirrä leivinpaperiin vuoan avulla ympyrä, leikkaa se ja laita vuoan pohjalle. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 astetta n.35 minuuttia.
Banaanipyree
500g kypsiä banaaneja
3/4 dl sokeria
0,5 dl sitruunanmehua
jauhettua vanilliinisokeria myllystä (vanilliinisokeria)
50g voita
Kuori banaanit ja paloittele ne uuninkestävään astiaan.Purista banaanien päälle sitruunanmehua, sokerit ja paloiteltu voi. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes banaanit ovat kauniin kullanruskeita. Soseuta. Jos sose tuntuu liian kiinteältä niin lisää sitruunanmehua.
Mansikkakermamousse
200g tuoreita mansikoita
3 dl kuohukermaa
0,5 dl tomusokeria
3 liivatetta
2 rkl mehua
1,5 dl mansikanpaloja
Vispaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon mansikkasose ja tomusokeri. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä n.5 minuuttia. Liuta ne kattilassa tilkkaan mehua ja anna jäähtyä hieman. Sekoita ohuena nauhana mansikkakerman joukkoon. Pilko mansikat ja lisää joukkoon.
Kostutus:
n. 2dl omenamehua
Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Helppoa on kasata kakku suoraan vuokaan. Vuoraa vuoka kelmulla. Aseta kakkupohja vuokaan. Kostuta ja levitä puolet banaanipyreestä kakkupohjan päälle. Lisää puolet mansikkakermamoussesta. Laita toinen pohjaviipale päälle, kostuta ja täytä. Laita pohja pariksi tunniksitai seuraan päivään hyytymään.
Kuorrutukseen ja kermaruusuihin n.5 dl vispikermaa.
Vispaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Kuorruta kakku kauttaaltaan ohuelti kermalla. Pursota reunat isolla ruusu tyllalla. Lisää kerman sekaan hieman rahkaa ja pursottele kolme isoa kermaruusua. Laita pakkaseen. Värjää loppu kerma punaisella jauhevärillä. Pursota pienellä ruusu tyllalla kolme pientä ruusua ja laita pakkaseen. Viimeistele kakku. Koristele haluamillasi marjoilla (esim. pensasmustikoilla ja boysenmarjoilla). Asettele reunoille kermaruusut.
maanantai 20. toukokuuta 2013
Makoisat kaurasuklaakeksit
Tein miehelle syntymäpäivän kunniaksi isoja kaurasuklaakeksejä. Nämä oli kyllä tosi hyviä. Kannattaa käyttää reseptin mukaan isoja kaurahiutaleita. Itse laitoin tavallisia ja taikinasta tuli aika kuiva uskoakseni siitä syystä. Pojan kanssa kerättiin kimppu voikukkia ja askarreltiin kortti isälle :)
Reseptin löysin Trish Deseinen kirjasta "Haluan suklaata"!
n. 20 keksiä
200g voita
2 dl tomusokeria
2 dl isoja kaurahiutaleita
n.3dl vehnäjauhoja
1 tl leivinauhetta
n.50g tummaa suklaata
(n.50g valkoista suklaata)
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita käsin muotoiltavaksi taikinaksi.. Muotoile taikinasta pötkö ja kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Leikkaa kylmästä tangosta n.puolen sentin paksuisia viipaleita. Paita 15-20 minuutti, kunnes keksien reunat ja pinta ovat kullanruskeita. Kun keksit ovat jäähtyneet voi koristella ne sulatetulla suklaalla.
Reseptin löysin Trish Deseinen kirjasta "Haluan suklaata"!
n. 20 keksiä
200g voita
2 dl tomusokeria
2 dl isoja kaurahiutaleita
n.3dl vehnäjauhoja
1 tl leivinauhetta
n.50g tummaa suklaata
(n.50g valkoista suklaata)
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita käsin muotoiltavaksi taikinaksi.. Muotoile taikinasta pötkö ja kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Leikkaa kylmästä tangosta n.puolen sentin paksuisia viipaleita. Paita 15-20 minuutti, kunnes keksien reunat ja pinta ovat kullanruskeita. Kun keksit ovat jäähtyneet voi koristella ne sulatetulla suklaalla.
keskiviikko 15. toukokuuta 2013
Pojan keväinen syntymäpäiväkakku
Kakku näyttää jotenkin vinoutuneelta tässä kuvassa..Kyllä se ihan "suora" oli..:) Kukat tein pikeeristä. Sillä saa tehtyä herkän näköisiä kukkia..
Kakun sisältä löytyy raikas lime-valkosuklaa täyte.
Onnea vielä Aatokselle tätäkin kautta! Mukava että kakku ol mieleinen :)
maanantai 13. toukokuuta 2013
Sacher kakku
Sacherkakku sopii tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Tällä kakulla juhlittiin äitienpäivää. Sacherkakkuun toin herkkyyttä kermaruusulla. Ohjeen löysin Ahonlaita-blogista joka oli juuri sopiva 20cm vuokaan. Ohje oli muutenkin lähellä koulusta saamani ohjeen kanssa, mutta oli sopivasti pienennetty.
Sacherkakku on yksi tunnetuimpia kakkuja ja varsinainen alkuperäinen ohje on salainen. Variaatioita riittää siis ja tässä yksi sellainen.
Sulata suklaa muoviastiassa kuumassa vesihauteessa tai varovasti mikrossa sulatusteholla
Lisää keltuaiset ja sula suklaa voivaahtoon. Vatkaa valkuaiset ja sokeri (100g) lähes marenginkovaksi vaahdoksi ja lisää massaan varovasti sekoittaen. Lisää viimeiseksi siivilöidyt jauhot varovasti käsin sekoittaen.
Nostele taikina voideltuun ja (korppu)jauhotettuun vuokaan (tämä taikina riittää halkaisijaltaan n. 20cm kokoiseen vuokaan) ja nostele taikinaa keskeltä reunoille, tämä ehkäisee kakun ylimalkaisen kohoamisen keskeltä.
Paista uunin alatasolla 170 asteessa n. 50min..
Jäähdytä pohja ja leikkaa kahteen tai kolmeen osaan. Lisää kakun väleihin aprikoosimarmeladia. Päällystä kakku kauttaaltaan ohuella kerroksella aprikoosimarmeladia, kakku tulisi jo tässä vaiheessa tehdä mahdollisimman tasaiseksi pinnaltaan.
Jos aprikoosimarmeladi tuntuu liian paksulta levittää siloisesti, voi sitä ohentaa vedellä, kiehauttamalla kattilassa esim. 100g aprikoosimarmeladia, 1rkl vettä ja 1tl sitruunamehua. Anna kuplahtaa ja jäähdytä hieman.
Aprikoosimarmeladin levittämisen jälkeen kakku kannattaa laittaa jääkaappiin suklaakuorrutuksen valmistuksen ajaksi, ja ilman kupua. Näin kakun pinta ehtii hetken kuivahtaa ja suklaalla kuorruttaminen sileästi on hieman helpompaa.
Suklaakuorrutus:
Ohje Ahonlaita blogista. Kiitokset siis sinne!
Sacherkakku on yksi tunnetuimpia kakkuja ja varsinainen alkuperäinen ohje on salainen. Variaatioita riittää siis ja tässä yksi sellainen.
- 130g voita
- 45g sokeria
- 100g keltuaisia
- 120g sulaa tummaa suklaata
- 100g valkuaisia
- 100g sokeria
- 120g vehnäjauhoja
- 5g vaniljasokeria
Sulata suklaa muoviastiassa kuumassa vesihauteessa tai varovasti mikrossa sulatusteholla
Lisää keltuaiset ja sula suklaa voivaahtoon. Vatkaa valkuaiset ja sokeri (100g) lähes marenginkovaksi vaahdoksi ja lisää massaan varovasti sekoittaen. Lisää viimeiseksi siivilöidyt jauhot varovasti käsin sekoittaen.
Nostele taikina voideltuun ja (korppu)jauhotettuun vuokaan (tämä taikina riittää halkaisijaltaan n. 20cm kokoiseen vuokaan) ja nostele taikinaa keskeltä reunoille, tämä ehkäisee kakun ylimalkaisen kohoamisen keskeltä.
Paista uunin alatasolla 170 asteessa n. 50min..
Jäähdytä pohja ja leikkaa kahteen tai kolmeen osaan. Lisää kakun väleihin aprikoosimarmeladia. Päällystä kakku kauttaaltaan ohuella kerroksella aprikoosimarmeladia, kakku tulisi jo tässä vaiheessa tehdä mahdollisimman tasaiseksi pinnaltaan.
Jos aprikoosimarmeladi tuntuu liian paksulta levittää siloisesti, voi sitä ohentaa vedellä, kiehauttamalla kattilassa esim. 100g aprikoosimarmeladia, 1rkl vettä ja 1tl sitruunamehua. Anna kuplahtaa ja jäähdytä hieman.
Aprikoosimarmeladin levittämisen jälkeen kakku kannattaa laittaa jääkaappiin suklaakuorrutuksen valmistuksen ajaksi, ja ilman kupua. Näin kakun pinta ehtii hetken kuivahtaa ja suklaalla kuorruttaminen sileästi on hieman helpompaa.
Suklaakuorrutus:
- 200g tummaa suklaata
- 1,5dl kermaa
Ohje Ahonlaita blogista. Kiitokset siis sinne!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)