lauantai 25. tammikuuta 2014

Kukkakakku

Olen tehnyt lähipäivinä kaikenlaisia läksiäistarjottavia sillä olemme vihdoin muuttamassa Etelä-pohjanmaalle. Tämän kakun tein miehen työpaikalle tai oikastaan miehen työn kautta heidän asiakkaalle joka on muuttunut tärkeäksi vuosien varrella.

Logistisien ongelmien takia päätin tehdä kahvikakun jonka päällystin sokerimassalla. Kakkuna käytin hyvää kardemummakakun ohjetta.


Suosikkiresepti!

 
2 munaa
3 dl sokeria
2,5 dl kermaa
1,5 dl sulatettua voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
 
Sekoita munat, sokeri, kerma ja voisula. lisää joukkoon siivilöidyt ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista 175 astetta n.50-60 minuuttia.
 
 
Suklainen versio syntyy lisäämällä taikinaan reiluja suklaan paloja!

 




sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Minikuppikakkuleivokset

Pakastimesta löytyi pussi minikuppikakkuja ja päätin, että jotain kivaa näistä voisi alkaa tuunaamaan. Sitten syntyi nämä mansikkahillolla ja kermalla täytetyt pikkuherkut. Kuppikakut on kastettu sitruuna/tomusokeriseokseen ja sitten pursotettu pieni määrä värjättyä seosta keskelle ja vedetty hammastikulla sydänkuvioksi. Suosittelen kuitenkin käyttämään sileää hilloa tai esim.mansikanmehulla värjättyä sitruuna/tomusokerisekoitusta. En ainakaan itse mielelläni paljon syö elintarvikevärjättyjä leivonnaisia jos on muukin vaihtoehto..

Ystävänpäiväkin lähestyy ja veikkaisin, että ystävä voisi näistä ilahtua :)



Tarvitset:

Minimuffinivuoan
minimuffinivuokia
pursotinpussin kermalle
minigrip pussista tai leivinpaperista tehdyn pursotinpussin x2
hammastikku

  • 1,75 dl jauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 50 g huoneenlämpöistä voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 munaa
  • 0,5 dl maitoa

1. Vatkaa voi, sokeri ja vanilja-aromi vaahdoksi.
2. Lisää kananmunat yksitellen, koko ajan sekoittaen.
3. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää joukkoon vuorotellen maidon kanssa.
4. Jaa taikina paperivuokiin ja paista 180°C n. 10 min.
5. Anna jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.






Kuorrute:

1,5 dl tomusokeria
1 rkl sitruunanmehua

Koristeluun kermaa
mansikkahilloa


Sekoita tomusokerista ja sitruunanmehusta löysähkö seos. Kasta kuppikakut seokseen niin, että yläosa peittyy. Pidä ylösalasin niin kauan, että se jähmettyy hiukan. Käännä oikein päin. Pursota pieni määrä värjättyä seosta kannen päälle ja vedä hammastikulla sydänkuvio. Laita muffinit kulmään hetkeksi jotta kuorrute jähmettyy ja ne on helpompi leikata . Leikkaa "kannet"pois ja täytä mansikkahillolla ja kermalla. Aseta kannet päälle.

Voit myös pursottaa kuorrutteen suoraan täytetyn leivoksen päälle.



Leivontafoorumin haaste

Joulukuun haasteessa leivontafoorumilla juhlistettiin itsenäisyyspäivää komeilla leivonnaisilla. Oma kakkuni sijoittui kolmannelle sijalle ja sainkin makean paketin postissa! Kiitos kaikille äänestäneille :) Ja kiitos DanSukker upeasta palkinnosta.






Kuvasta puuttuu vaniljasokeri..se pääsi heti käyttöön!

T.Maarit

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Rouheat suklaakaurapikkuleivät

Uusi vuosi on hyvä aloittaa terveellisesti vaikka näillä pikkuleivillä ;) Terveellinen ja hyvä fiilis tulee kaurahiutaleista, luomusta ja terveellisestä tummasta suklaasta. Lisää näihin myös pilkottuja taateleita tai muita kuivattuja hedelmiä.






150g voita tai margariinia
1,75 dl intiaani/muscavadosokeria
2 luomu kananmunaa
2,5 dl spelt alkuvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl kaurahiutaleita
100g tummaa suklaata
(2 dl pilkottuja taateleita)

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Ota lusikalla taikinaa ja laita pellille leivinpaperin päälle. Jätä välit pikkuleipiin sillä ne leviävät hiukan. Painele sormin vähän matalammiksi. Paista 180 asteessa keskitasolla.


tiistai 7. tammikuuta 2014

Lemon Curd

Blogista löytyy jo yksi samantyyppinen resepti, mutta koska vain pidin siitä enkä erityisemmin ihastunut niin päätin kokeilla toista reseptiä kirjasta "Purkissa"!..Voin suositella, ihastuin!

Mainittakoon vielä, että omasta tahnasta tuli hieman löysempää koska tein sen kaappiin jääneistä keltuaisista joita oli vähän pienempi määrä. Tahnan kuuluu olla lusikassa pysyvää :)



3 kananmunan keltuaista
1,5 dl sokeria
1 sitruunan kuori
1/2 dl sitruunanmehua
3 rkl voita

Vatkaa keltuaiset, sokeri, sitruunankuoriraaste ja mehu sekaisin kulhossa. Nosta kulho vesihauteeseen ja kypsennä eli anna seoksen saostua. Tässä kohtaa tarvitaan malttia. Anna veden poreilla kattilassa, mutta muista että sen ei tarvitse koskea kulhon pohjaa. Vispilöi seosta kunnolla koko ajan tasaisesti kulhon pohjaa ja reunoja myöten kunnes se paksuuntuu ja vaahto laskeutuu. Nosta kulho vesihauteesta ja lisää voi hyvin vispilöiden. Kaada tasainen seos purkkiin (n. 2,5 dl purkki)ja jäähdytä.

Säilyy 1-2 viikkoa jääkaapissa ja pakastimessa vuoden verran.

VINKKI! Kokeile sormella kypsyyttä samalla kun vispaat vesihauteessa. Jos seos on selvästi lämmintä ja sokeri sulanut joukkoon on seos kypsymässä.

Sitruunatahnaa voi käyttää mm. kakun välissä sellaisenaan, kermaan sekoitettuna,  kääretortuissa, pikkuleivän täytteenä ,macaroneissa ja paahtoleivän päällä.


lauantai 4. tammikuuta 2014

bostonkakku mantelitäytteellä

Bostonkakku on takuuvarma kahvipöydän herkku. Bostonkakkuun voi upottaa erilaisia täytteitä mitä vaan kaapista löytyy..raastettua suklaata, hilloja marjoja ja tuorejuustoja. Tämä kakku sai sisälleen voita, mantelijauhetta ja fariinisokeria...Nam!






3dl maitoa
25g hiivaa
1dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 muna
100g voita
7-8 dl vehnäjauhoja joista osa korvattu speltti alkuvehnäjauhoilla

täyte:

100g voita
80g (1 pss) mantelijauhoja
0,5 dl fariinisokeria

Valmista täyte:

pehmitä voi mikrossa ja lisää muut aineet. Sekoita hyvin.

Minulla oli käytössä 20cm halk. irtoreunavuoka. Paloja vuokaan mahtuin.8-9 kpl.Lopuista paloista tein kierrepullia. Jos haluat käyttää koko taikinan kakkuun niin kannattaa käyttää isompaa vuokaa.

 Lämmitä taikinaa varten maito. Lisää hiiva, sokeri, suola, kananmuna ja osa vehnäjauhoista. Lisää jauhoja vähitellen. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota noin puoli tuntia.

Kauli taikina levyksi ja levitä täyte.Itse jaoin taikinan puoliksi niin se on helpompi käsitellä. Kääri rullalle ja leikkaa veitsellä n.4cm leveitä paloja ja asettele väljästi irtoreunavuokaan. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja ja raesokeria. Koristele mansikkatomusokeri/vesi raidoilla.

VINKKI! Bostonkakun voi paistaa myös kahvikakkuvuoassa. Tämä kannattaa etenkin jos pelkää keskustan jäävän raa`aksi.




torstai 2. tammikuuta 2014

Sacherkakkupohja

Sacherkakku on klassikko joka ei varmaankaan esittelyjä enempää kaipaa. Tämä on hyvä kakkupohja jota käytin kun tein jouluksi sacherkakkua. Suosittelen käyttämään hyvälaatuista ja vahvaa tummaa suklaata.

Kakkupohja ei sacherille tyypilliseen tapaan kovin paljon nouse keskeltä ja siksi päältä on leikattu pois vain ohut kaistale.



Sacherkakkupohja

150g voita
175g tummaa suklaata
5 keltuaista
5 valkuaista
100g tomusokeria
200g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
30g tomusokeria

Sulata voi ja suklaa kattilassa. Vaahdota keltuaiste ja tomusokeri. Sekoita sekaan jäähtynyt voi-suklaaseos. Lisää suklaa-keltuaisvaahtoon keskenään yhdistetyt kuivat aineet. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi tomusokerin kanssa. Yhdistä valkuaiset taikinaan. Kaada jauhotettuun 24-26cm vuokaan ja paista 175 asteessa 60-70 min. Anna jäähtyä hetki vuoassa, kumoa ja jäähdytä.